Chef-kok in de dop

Met haar gerecht Groene Spaghetti won Chayen Wolters (6) de kookwedstrijd Kindermenu 2.0. Kinderen van basisscholen in de gemeente Coevorden gingen in deze wedstrijd de strijd aan om het lekkerste, leukste en gezondste kindergerecht te maken. Van alle inzendingen vond de jury de spaghetti van Chayen het allerlekkerst. Het jury-oordeel luidde: “Het gerecht is helemaal vers, er is zelfs een streekproduct gebruikt. Zeker restaurantwaardig!” Hoog tijd voor SamenDalen om kennis te maken met deze chef-kok in de dop.

Hoe vond je het om mee te doen aan deze wedstrijd?
“Heel leuk! We moesten een filmpje maken en dat opsturen. Dat ging eerst niet goed want papa’s camera was leeg. Toen moesten we het opnieuw doen.”

Heb je alles zelf gedaan?
“Samen met papa. Ik kook heel vaak samen met papa. Al sinds ik 3 ben. Ik heb ook mijn eigen messenset, want ik vind koken heel leuk.”

Wat kook je dan allemaal?
“Pannenkoeken, spaghetti, lasagne, soep, van alles.”

En is de groene spaghetti je lievelingseten?
“Nee, lasagne vind ik nog lekkerder.”

Wil je later ook kok worden?
“Ja, samen met papa.”

“Wat heb je gewonnen?”
Chayen maakt Groene Spaghetti“Een kookschort, en mijn recept komt in een kookboek.”
Amber, Chayens trotse moeder, vult aan: “Deze wedstrijd werd in alle gemeentes van Drenthe gehouden. De winnende recepten komen in een kookboek. En het komt ook op twee menukaarten in de gemeente: bij Stadscafé Vancouver en bij Steakhouse Route 34. Daar zijn we echt supertrots op!”

Je kreeg ook een prijs voor de BWB-school, toch?
“Mijn hele klas krijgt een kookschort!” Amber: “De BWB-school krijgt ook een moestuinpakket, zodat de hele school aan de slag kan met verse producten. En wat ook leuk is: er komt een officiële prijsuitreiking. Dan komt de wethouder op school langs om de prijzen te overhandigen.”

Het winnende recept: Groene Spaghetti

Voor iedereen die niet kan wachten tot ze Chayens spaghetti kunnen bestellen in Stadscafé Vancouver of in Steakhouse Route 34, vertelt papa Gerard hoe je deze spaghetti zelf kunt maken. Dit recept is voor 2 personen.

Verse groene pasta:
Nodig:
• 2 eieren
• 200 gram bloem
• Olie
• Zout
Meng het ei en de bloem met een scheutje olie en een snufje zout. Kneed hier deeg van.
Kook intussen een handjevol spinazie in en maak daar een puree van in de blender.
Mix de spinaziepuree door het deeg heen.
Is het deeg klaar, maak er dan met de pastamachine spaghetti van.

Pastasaus:
Nodig:
• 4 grote trostomaten
• 500 gr gehakt
• 2 stengels bleekselderij
• 1 rode paprika
• ½ ui
• 2 tenen knoflook

Kook, ontvel en pureer de tomaten.
Snijd de groenten of pureer de andere groenten
Bak de knoflook, de ui en de gehakt en meng de groenten erdoorheen.

Voor het serveren:
Chayen maakt haar winnende gerechtWil je de pasta net zo restaurantwaardig serveren als Chayen? Schep de pasta en de saus dan op het bord en garneer het met blaadjes basilicum en gekleurde cherrytomaatjes. Rasp er vervolgens wat parmezaanse kaas overheen.

Eet smakelijk!