Centrale eindexamens geschrapt

Centrale eindexamens voor middelbare scholieren worden geschrapt om de strijd tegen het coronavirus het hoofd te bieden. Dat bevestigt Arie Slob, de minister van Onderwijs.  Scholen kunnen op basis van schoolexamens gaan bepalen of leerlingen zakken of slagen.

Alle centrale examens komen te vervallen i.v.m. de nieuwe richtlijnen, die gisteravond (23 maart) door de regering zijn uitgevaardigd op het gebied van de bestrijding van het coronavirus. Het is daarbij onwenselijk dat grote groepen samenkomen.

Scholen hebben de vrijheid om op een voor hen zo passend mogelijke manier te examineren. Dit kan zowel op afstand, als fysiek op school: de maatregelen die het kabinet gisteren heeft afgekondigd perken de ruimte voor de vitale sectoren waaronder het onderwijs, om binnen de richtlijnen van het RIVM de noodzakelijke activiteiten te verrichten niet in.

De oproep is om de schoolexamens zoveel mogelijk op afstand plaats te laten vinden. Scholen kunnen deze afweging in overleg met hun personeel, leerlingen en ouders, en met begrip voor ieders situatie, maken. Dit geeft ook de ruimte om de schoolexamens naar achteren te verplaatsen.

Berichtgeving De Nieuwe Veste

Scholengemeenschap De Nieuwe Veste in Coevorden, die door veel leerlingen uit Dalen wordt bezocht, komt n.a.v. het besluit om de centrale eindexamens te schrappen met de volgende informatie (Bron: website De Nieuwe Veste)

Aan alle leerlingen en ouders

Vanochtend om 11.30 uur heeft minister Slob (Onderwijs) een persconferentie gehouden. In combinatie met de aangescherpte maatregelen van de overheid op maandag 23 maart kunnen we u op dit moment over de nieuwe situatie het onderstaande meedelen.

Actuele situatie:

De school blijft langer dicht, in ieder geval tot en met 22 april, dus tot aan de meivakantie.

Onderwijs en examens:

  • De centrale examens, zowel digitaal als schriftelijk, en de praktijkexamens gaan niet door;
  • De schoolexamens voor eindexamenleerlingen moeten afgerond worden;
  • Tot 1 juni is er tijd om de schoolexamens af te ronden;
  • Na 6 juni zal er een periode van herkansing zijn;
  • De richtlijnen van het RIVM blijven we volgen: het onderwijs en de afronding van schoolexamens zal daarom zoveel mogelijk op afstand zijn;
  • We komen met aanvullende informatie over de roosters en de afronding van de schoolexamens.

Diploma geldig

De examenkandidaten kunnen na de zomer gewoon naar het mbo, hbo of universiteit. Het halen van de schoolexamens, die leerlingen ter voorbereiding op de landelijke examens hebben gemaakt, is genoeg voor een diploma. Een ongekende situatie, die er voor zorgt dat de leerlingen -en hun ouders!- dit jaar niet vol spanning op de uitslag van het examen hoeven te wachten.