BWB-team in landelijke finale Lego Challenge

Het lego-team van de BWB-school speelt op zaterdag 18 maart a.s. in Delft de landelijke finale van het lego-project. We praten over dit project met meester Henk Wilting en de kinderen van het lego-team laten zien wat ze kunnen.

First Lego League Challenge

Ieder jaar wordt er een First Lego League Challenge georganiseerd door Lego. Dit houdt in dat met lego-blokjes bouwsels gemaakt moeten worden, ook een robot, en die robot moet geprogrammeerd worden en opdrachten uitvoeren. Dit alles speelt zich af op een voorgeschreven werktafel waarop de opdrachten moeten worden uitgevoerd door de robot. Het doel is om plezier in techniek te krijgen en te houden. Al een aantal jaren doet de BWB-school hieraan mee. De school schrijft zich in, betaalt voor de deelname en het materiaal en dan moeten de kinderen aan het werk. De deelnemende kinderen maken en programmeren alles zelf. De coaches, dat zijn meester Henk, een ouder en een oud-leerling, begeleiden de kinderen.

Aanmelding

Meester Henk legt aan het begin van het schooljaar in groep 8 uit wat het lego-project inhoudt en dan kunnen de kinderen zich aanmelden. Er wordt vooral na schooltijd aan het project gewerkt en de wedstrijden met andere scholen zijn op zaterdag. Dit jaar hebben 4 meisjes en 6 jongens zich aangemeld om mee te doen. Onderling bepalen ze wie welke taken op zich neemt, zoals bouwen, programmeren en presenteren. Wekelijks werken de kinderen gemiddeld twee uren aan het project.

Opdrachten

De opdrachten die moeten worden uitgevoerd, worden digitaal toegestuurd. Via het programma Classroom kunnen de kinderen ook thuis werken aan de opdrachten. De tekeningen van de te maken bouwwerken en robot zijn in 3-D gemaakt.

Regio-finale

De regio-finale van het project was dit jaar in Coevorden in De Nieuwe Veste. Jaarlijks doen ongeveer 24 teams uit Zuid-Drenthe mee. De meeste teams komen uit het voortgezet onderwijs, deze leerlingen zitten in de tweede klas. Slechts enkele basisscholen doen mee. Dit jaar heeft het team van de BWB-school gewonnen en dat betekent dat zij naar de landelijke finale in Delft mogen. Meester Henk had niet verwacht dat ze de regio-finale zouden winnen: “Ik had van tevoren beloofd om op patat met frikandel te trakteren als ze zouden winnen en daar zit ik nu dus aan vast!”

Criteria

De criteria waarop de jury beoordeelt, zijn natuurlijk bekend. Als eerste letten ze op de opdrachten die de robot moet uitvoeren. Die opdrachten heten battles. Daarna moeten de kinderen de robot presenteren aan de jury, ze moeten vertellen hoe ze het gemaakt hebben en welke keuzes ze gemaakt hebben. Vervolgens moeten de kinderen een innovatieproject toelichten dat ze zelf bedacht hebben. Dit jaar is het thema Duurzaamheid. Het team van de BWB heeft een project bedacht met het opwekken van energie bij de schommels op het plein en met deze opgewekte energie laten ze de lantaarnpalen op straat branden. Als laatste let de jury op het samenwerken van de kinderen in het team, op het helpen van elkaar, op de lol die ze met elkaar hebben en of iedereen meedoet.

Delft

Zaterdag 18 maart moeten ze al vroeg weg, want ze moeten al om half negen in Delft zijn. Ze reizen met twee busjes en misschien gaan er nog wat supporters mee. Meester Henk hoopt dat de kinderen vooral veel plezier hebben tijdens de finale: “We moeten genieten van deze grote finale, want maar liefst 42 teams uit heel Nederland doen mee. Er is geen verwachting dat we eerste zullen worden, als we maar een redelijk aantal punten scoren zullen we tevreden zijn.” De winnaars van deze landelijke finale mogen meedoen met finales in Marokko en in de Verenigde Staten, maar de reis en het verblijf moeten zelf betaald worden. Daar zullen de kinderen van de BWB niet aan meedoen, want die kosten zijn veel te hoog. Meester Henk hoopt op een fijne dag en een mooie terugreis!

Filmpje

De kinderen van het lego-team BWB willen nog wel even laten zien wat ze eigenlijk kunnen en het mooiste is als we dat filmen. Via deze link is te zien wat ze gemaakt hebben en ze leggen er duidelijk bij uit wat er gebeurt.
We wensen de kinderen en hun coaches heel veel succes en een heel fijne dag!