Angelique Dekker (TVC): ‘Nieuwe turnhal in Coevorden is mijn droom’

„Succesvolle turners komen niet uit de lucht vallen. Er gaat een lange periode van training aan vooraf.” Dat zegt trainer-coach Angelique Dekker van TVC.

De 44-jarige Dalenaar is fanatiek, enthousiast en heeft een echte passie voor de turnsport. Bij TVC zijn alle turnniveaus sterk bezet. De club mag zich bovendien gelukkig prijzen met een trainer als Angelique Dekker. Haar aanpak en visie zijn onmiskenbaar van invloed op het huidige sportieve succes van de turnvereniging uit Coevorden. Dekker is een coach die dicht bij de turners staat, die vertrouwen geeft en de sporters echt beter maakt.

Niet durven dromen

Natuurlijk valt of staan prestaties met de inzet van de turners zelf. Vijf dagen in de week, gemiddeld tien uur per week, is de turnselectie aan het werk. „Dan is saamhorigheid heel belangrijk. Dat aspect is dan ook van doorslaggevende betekenis geweest op de behaalde prestaties.”

Toen Angelique Dekker ruim twintig jaar geleden als trainer-coach instapte was TVC vooral actief op regionaal en districtsniveau. Anno 2019 hebben we het niet alleen meer over NK’s, maar ook over EK’s en zelfs WK’s. Dat had ze niet durven dromen. „Ik wil in dat verband vooral wijzen naar mijn collega Ria de Jong. Zij is er mede voor verantwoordelijk dat het dansen en springen binnen TVC op een bijna mondiaal niveau is gebracht.”

De kracht van het programma van TVC zit volgens Angelique Dekker in de hechte samenwerking tussen alle coaches en kaderleden, die zich op betrokken wijze inzetten voor een klimaat waarin alle geledingen van TVC hun gang gaan. In de turnhal van de brede school SOM stoomt ze nieuw talent klaar voor de toekomst. „Het is heel belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd met de turnsport beginnen. Ze kunnen dan ervaring opdoen met allerlei bewegingsvormen en wennen aan de complexe oefeningen.”

De successen van TVC stijgen inmiddels tot ongekende hoogte, maar qua accommodatie heeft de turnvereniging het plafond bereikt. Angelique Dekker heeft dan ook een grote droom: een nieuwe turnhal in Coevorden. „Het accent van TVC ligt voor de komende jaren op groei van het aantal leden en dus leggen we de focus vooral op de ontwikkeling van de breedtesport. Iedereen moet de gelegenheid krijgen om bij ons te kunnen sporten. Om dit doel te halen hebben we een eigen turnhal nodig waarin we ruimte krijgen om alle turndisciplines te beoefenen.”

Opleidingscentrum

Met een eigen turnhal staat voor TVC de weg open om nog meer lokaal en regionaal talent op te leiden. „Dat biedt voor ons kansen om door te groeien tot een regionaal opleidingscentrum waardoor we onze vereniging nog beter op de kaart kunnen zetten. Door de goede resultaten bij het turnen groeit de belangstelling vanuit de omgeving om bij ons te komen, maar dat is op dit moment niet mogelijk vanwege ruimtegebrek. TVC zou een regiofunctie kunnen hebben wanneer er een vaste accommodatie zou zijn. We zouden de trainingsuren kunnen uitbreiden: dat zou al de grootste winst zijn.”

Binnenkort doet TVC weer mee aan grote nationale en internationale toernooien. De springers gaan naar Denemarken, de dansers reizen naar Bottrop en met de turnselectie hoopt Dekker zich te plaatsen voor een aantal vooraanstaande nationale wedstrijden. Dat het sportieve succes ook een keerzijde heeft, bleek eerder toen de dansgroep deelname aan een WK in Amerika vanwege het ontbreken van financiële middelen moest laten schieten.

Bron: Coevorder Courant
Foto: © Boudewijn Benting