Aanleg Glasvezel van start

Maandag 3 juni is in Geesbrug het officiële startschot gegeven voor aanleg van het glasvezelnetwerk in de gemeente Coevorden. Gedeputeerde Henk Jumelet, directeur RE-NET Eddy Veenstra en wethouder Jan Zwiers waren er samen met aannemer Siers Telecom, provider Tri-Ned en een aantal vrijwilligers getuige van hoe vrijwilliger Aad van der Vaart de eerste sleuf voor de glasvezelkabel spitte.

Bewonersinitiatief

RE-NET directeur Veenstra roemde de inzet van de vrijwilligers die voor meer dan 50% deelname zorgde. “Zonder jullie inzet hadden we hier niet gestaan”. Ook wethouder Jan Zwiers noemde Glasvezel Zuidenveld ‘een bijzonder project’ waar de gemeente vierkant achter staat en zich als aandeelhouder aan verbonden heeft. Gedeputeerde Henk Jumelet herinnerde aan het in eerste instantie wegblijven van de marktpartijen, waardoor de bewonersinitiatieven ontstonden die hij ‘kenmerkend voor Drenthe’ noemde. “We zijn blij met de deelname van RE-NET, dat maakt het project alleen maar sterker”, stelde Jumelet, die verder nog aangaf dat de Drentse bewonersinitiatieven weliswaar een bepaalde kwetsbaarheid hebben, maar ook een enorme kracht in zich hebben: de kracht van bewoners die een dergelijk project gezamenlijk op de schouders nemen.

Volgorde

Het eerste stuk kabel ligt dus al in de grond in Geesbrug. Hoe de aanlegvolgorde voor de rest van de gemeente zal zijn, wordt binnenkort bekend gemaakt op het blog van Glasvezel Zuidenveld, vertelt Gerhard Kippers, directeur van de Glasvezel Zuidenveld BV. “We starten hier in Geesbrug omdat we hier kunnen inkoppelen op het landelijk datanetwerk en vervolgens gaan we tegen de klok in de hele gemeente door”, legt Kippers uit. “Binnenkort komt er een kaartje van de aanlegvolgorde met meer informatie op de website”.