4 Miljoen euro subsidie voor energiebesparende maatregelen in Dalen

De gemeente Coevorden krijgt 4 miljoen euro van het Rijk om de kom van Dalen te helpen minder gas te gaan gebruiken en over te schakelen op groengas of geheel gasvrij te worden.

Dat maakte minister Hugo de Jonge van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening vanochtend bekend. Dit betekent dat de gemeente en de werkgroep Duurzaam Dalen en Dorpsbelangen Dalen woningeigenaren en gebouweigenaren de komende jaren hierin gaan ondersteunen en ze doen dit natuurlijk in nauwe samenspraak met hen. De subsidieregeling heeft de titel Proeftuin Aardgasvrije Wijk (PAW) en heeft als nevendoel dat de projecten een voorbeeldfunctie vervullen naar andere gemeenten in Nederland.

De gemeente heeft naast 46 andere gemeenten een aanvraag ingediend in november. In totaal zijn 14 plannen uitgekozen die een bijdrage krijgen. Om de aanvraag te kunnen doen is door de gemeente gezamenlijk met de werkgroep Duurzaam Dalen een plan opgesteld met daarin de stappen en mogelijkheden om Dalen van het aardgas af te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door woningen goed te isoleren, warmtepompen, zonnepanelen en zonnecollectoren te plaatsen, installaties beter in te regelen en ook wellicht door gezamenlijke warmte-oplossingen zoals een kleinschalig warmtenet.  Ook gebruik van groen gas ter vervanging van aardgas is voor de vooroorlogse woningen een van de mogelijke oplossingen.

In 2050 Nederland aardgasvrij

Wethouder Jeroen Huizing: “We moeten en willen in de toekomst minder afhankelijk zijn van aardgas, energie besparen en minder CO2 uitstoten. Daarom moeten in 2050 alle woningen en gebouwen in Nederland van het aardgas af zijn. Met het geld dat we voor Dalen krijgen kunnen we flinke stappen zetten. Voorwaarde is wel dat inwoners er zelf aan toe zijn om aan de slag te gaan. Dat kan bijvoorbeeld op het moment dat er een nieuwe cv-ketel moet komen of als inwoners hun huis gaan verbouwen. Met het geld dat we nu van het Rijk krijgen kunnen we inwoners stimuleren om te kiezen voor bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen of goede isolatie. Het is geweldig om te zien hoe de werkgroep Duurzaam Dalen en Dorpsbelangen Dalen zich hebben ingezet in dit traject”

Bijeenkomsten voor inwoners Dalen

In de komende maanden (april/mei) zijn er informatiebijeenkomsten voor inwoners uit Dalen. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen de inwoners te horen wat de plannen zijn en hoe het traject gaat lopen. Inzet hierin ook is duidelijk te maken dat de communicatie met de inwoners over dit project een vanzelfsprekende is. Ook gedurende het project zal de voortgang voortdurend worden teruggekoppeld en besproken en er dus sprake is van participatie. Een uiting van het verbindend besturen dat de gemeente Coevorden en Dorpsbelangen Dalen nastreeft.

Omdat dit een groot project is en Duurzaam Dalen met nog een aantal andere projecten actief is, is steun vanuit het dorp welkom en dus roept ze inwoners op mee te helpen.

Wil je meedoen? Stuur dan via deze link een mail naar de Werkgroep Duurzaam Dalen.

Samenwerking

Bij het opstellen van de plannen is nauw samengewerkt met Domesta, Rendo en Enexis. Ook Intergas en de Rijksuniversiteit Groningen zijn bij het project betrokken. De aanvraag is mede tot stand gekomen dankzij de inzet van Enablemi en SEN (Samen Energie Neutraal). De “Proeftuin Dalen Aardgasvrij” is een van de vier pilots die is benoemd in de Transitievisie Warmte van de gemeente Coevorden.

Logo Duurzaam Dalen JPG