4 mei: Nationale Herdenking ook vanuit Nieuwlande

Op 4 mei wordt zoals elk jaar de Nationale Dodenherdenking vanaf de Dam in Amsterdam uitgezonden.
Dit jaar heeft de herdenking een Drents tintje: de NOS koos Nieuwlande als tweede locatie. Dat betekent dat naast de herdenking op de Dam er ook beelden te zien zullen zijn van deze lokale herdenking. 

Na afloop van de herdenking zendt de NOS een documentaire uit over Nieuwlande. Martijn Bink gaat samen met Onderduikersmuseum de Duikelaar op zoek naar het verhaal achter het verzet. Waarom waren de inwoners bereid om met gevaar voor eigen leven onbekenden onderdak te geven? Wie waren die onderduikers? En wat wisten de Duitsers?

Martijn Bink spreekt een aantal mensen die de oorlog in Nieuwlande hebben meegemaakt:  de dochter van Johannes Post, een Joodse onderduiker en zijn onderduikzus en een koerierster.

Ook Jaap van Dijken komt aan het woord. Hij vertelt over de inval in de boerderij van zijn ouders, waarbij zijn moeder werd opgepakt en de onderduikers konden vluchten.

Ook benieuwd geworden? Kijk dan op woensdag 4 mei om 20.40 uur naar NOS op NPO2: Nieuwlande – onverzettelijk onderduikdorp