kijken, kijken niet lopen (9)

Ben je geïnteresseerd in musea? Maar is het bezoeken daarvan (nog) niet mogelijk? Dan krijg je hier de kans om een kijkje te nemen in de verschillende musea in Nederland.
Onder bovenstaande titel geven vloggers een rondleiding in een museum en ze vertellen daar iets over. Je kunt het zien als een uitnodiging om dat museum te bezoeken of als een eerste kennismaking met de vele musea die Nederland bezit.
In deze rubriek wil ik je wekelijks een aantal musea tonen. Leuk om in het weekend te bekijken of als inspiratie voor uitstapjes. In ieder geval veel plezier ermee!
(N.B. klik op de gekleurde naam van het museum om het vervolg van dat museum te zien.)

39 Het Anne Frank Huis: Jip bezoekt één van de beroemdste musea van Nederland

Jip bezoekt vandaag een van de meest bekende musea in Nederland: het Anne Frank Huis te Amsterdam. Het museum belicht een van de vele  zwarte bladzijdes uit de geschiedenis van Nederland. In het achterhuis van het bedrijfspand zat Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog twee jaar ondergedoken. Ze schreef er haar dagboek, dat wereldberoemd werd, iets wat zij zelf helaas niet meer mee mocht maken.

Wat extra bijzonder is aan deze cultuurvlog, is dat Jip je meeneemt naar plekken die bezoekers normaal gesproken niet te zien krijgen. Zo betreedt ze het kantoor van Otto Frank, de vader van Anne. De originele meubels staan daar nog, die natuurlijk ontzettend kwetsbaar zijn.
Amsterdam

40 Keramiekmuseum Princessehof: Jip duikt de magische wereld van keramiek in

Jip ontdekt het meest noordelijk gelegen rijksmuseum: het Keramiekmuseum Princessehof. Dit prachtige gebouw midden in Leeuwarden kent een veelbewogen geschiedenis. Zo was het stadspaleis vroeger het huis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau en de stammoeder van ons huidige koningshuis.

Maar: er is meer! Jip kan het bijna niet geloven. Het gebouw is namelijk tevens de geboorteplek van de wereldberoemde graficus Escher. Hoe dan?! Hij had er zelfs zijn allereerste expositie. Sneu voor hem: er kwamen maar 12 bezoekers op af. Dat is nu (gelukkig) wel anders!
Leeuwarden

41 Het Noordbrabants Museum: hedendaagse kunst en zacht ogende konijnen van Shao Fan

In het Noordbrabants Museum vind je op dit moment heel veel konijntjes. Niet omdat het bijna Pasen is, maar vanwege de tentoonstelling ‘Between Truth and Illusion’ met werken van de Chinese kunstenaar Shao Fan. Lieke neemt je mee langs de hedendaagse kunstwerken die voor een groot deel dieren (lees: konijnen) portretteren. En dat, dat is geen toeval..
’s Hertogenbosch