Kunstontmoetingen – Vera van Brakel

Toen Vera in 1980 in Dalen kwam wonen, stopte ze bij de geboorte van haar oudste zoon met haar werk als radio-diagnostisch laborante. Na rijp overleg met haar echtgenoot besloot ze om van haar hobby haar werk te maken, en dat doet ze tot op de dag van vandaag nog altijd, met volle overgave.

Bij Valeri-aan

Het meest staat zij bekend om haar schilderijen in acrylverf: kleurrijke abstracten op doek en
realistisch geschilderde vogels en boerderijdieren op houten panelen (zowel vrij werk als ook in opdracht), en in haar atelier ‘Bij Valeri-aan’  kun je schilderlessen volgen.
Toch is Vera niet meteen met schilderen begonnen, maar door haar niet te stuiten nieuwsgierigheid, handvaardigheid en enthousiasme heeft ze zich gaandeweg in vele vormen van creativiteit bekwaamd.

Hout

Het begon allemaal met figuurzagen; haar vader was timmerman, vandaar haar affiniteit met hout.
Na een tijdje ging ze deze kunstige werkstukken beschilderen met aquarelverf, omdat ze het overvloeien van de kleuren in combinatie met de houtstructuur zo mooi vond. Het had een vrije school-achtige uitstraling, en dat trok haar wel. Zo maakte ze sprookjesachtige bedlampjes voor kinderen, klokjes, muziekjes en op verzoek doet ze dat nog steeds. Ook besloot ze om er thuis cursus in te gaan geven: figuurzagen met aquarelleren, dat was het begin van ‘bij Valeri-aan’.

Cursussen geven

Door het aquarelleren kreeg ze de smaak van het schilderen te pakken en terwijl ze in haar atelier al les gaf, ging ze zelf lessen volgen in schilderen met acrylverf, bij Albert Petstra in Dalen. Haar cursisten zagen wat ze schilderde, en vroegen al snel “mogen wij dat ook, juf”…

Tot op de dag van vandaag geeft ze schilderles. Vera heeft inmiddels alle kneepjes van het vak perfect onder de knie. Ze begeleidt haar cursisten met elk onderwerp waar ze maar interesse in hebben: van abstract tot realistisch, van grof tot fijn, met of zonder toegevoegde materialen, van monochroom tot veelkleurig, ze ondersteunt hun zoektocht naar balans en expressie en het vinden van een eigen stijl.

Nieuwe technieken

Maar … Vera zou Vera niet zijn als ze na de acrylverf niet weer met andere dingen zou gaan experimenteren…

Zo is ze inmiddels bekwaam in de Werkman-techniek, een druktechniek als kunstvorm: werken op glasplaat met sjablonen en rollers, met verschillende intense kleuren drukinkt (denk aan boekomslagen en affiches in de oorlogstijd). Op verzoek geeft ze hierin workshops.

Ook werkt ze tegenwoordig een deel van haar schilderijen af met epoxy-hars: een transparant superglanzend materiaal dat de kleuren van een werk maximaal uit laat komen, en een eigentijdse uitstraling aan het werk geeft.

Daarnaast is ze in de leer gegaan bij een 3D-beeldend kunstenaar en maakt ze nu kleine beeldjes van brons. Haar geliefde onderwerpen (mensen, vogels en boerderijdieren) ‘kleit’ ze eerst in was; van deze wassen beeldjes wordt, door middel van de verloren-was-methode (cire perdue), de eindvorm van het bronzen beeldje gemaakt.

Alsof dit alles nog niet genoeg is, heeft ze zich de laatste tijd ook bekwaamd in het mozaïeken: het ‘schilderen’ met kleine kleurige scherven van servies, gevat in gips.
Ze mozaiekt de leukste vogelhuisjes, spiegel-lijsten, en wat er maar gemozaiekt zou kunnen worden: superleuke kadootjes, maar ook hierin geeft zij workshops op verzoek.

“Zoek, probeer, durf, beschouw… en begin opnieuw”

Inmiddels bestaat haar atelier nu een dikke 30 jaar. ‘Bij Valeri-aan’ werd en is nog steeds een begrip in Dalen. En als er iets is wat Vera iedere beginnende en ook gevorderde cursist kan meegeven dan is het dit:

“Als kunstenaar ben je vrij om dingen te doen, dus begin gewoon, en schilder er overheen als het je niet bevalt. Zoek, probeer, durf, beschouw… en begin opnieuw.”

Op 3 en 4 oktober a.s. worden in de gemeente Coevorden weer de Open Atelier Dagen gehouden en dan bent u van harte welkom in haar atelier aan de Valsteeg.