Kunstontmoetingen – Brigitta van Hilst

Artefacta- Brigitta van Hilst

Als je door het centrum van Dalen wandelt, heb je vast wel eens binnengekeken in het atelier van Artefacta op Hoofdstraat 49. De kleurrijke keramische objecten die op de vensterbank staan trekken je blik naar binnen, en daarachter zie je een grote tafel met stoelen eromheen, omringd door nog meer keramiek en tafels . Het kan niet missen, dit is geen gewone huiskamer, hier wordt creatief gewerkt!

Brigitta

Brigitta is een enthousiaste en ondernemende dame, in de breedste zin van het woord.
Als ze iets in haar hoofd heeft, dan gaat ze ervoor en pakt ze het ook voortvarend aan.
Dat is niet vreemd als je haar achtergrond een beetje kent…
Brigitta groeide op in New York; haar Nederlandse ouders werkten bij de Holland America lijn. Toen Brigitta 6 jaar was verhuisde het gezin terug naar Nederland en woonden ze in Rotterdam en Den Haag. Later ging Brigitta in Breda studeren, vond er werk, en kreeg een relatie. Toen die ten einde liep verhuisde zij naar Schoonebeek, waar ze na een tijdje opnieuw ging samenwonen. En sinds 2021 woont ze dus in Dalen met haar partner. Wat haar zo dierbaar is geworden in Drenthe is dat de mensen hier zo begaan zijn met elkaar en de relaxte sfeer. Een soort van thuiskomen.

Wie niet waagt die niet wint

Ze is niet altijd kunstenares geweest: voordat ze de sprong in het creatieve diepe waagde werkte ze bij een bank. In haar vrije tijd volgde ze keramieklessen en toen de thuissituatie in 2000 veranderde, besloot ze voor haar passie te gaan.
Pippi Langkous’ uitspraak “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan” past helemaal bij Brigitta.

Workshops, cursussen en projecten

Workshops, cursussen en projecten.
Behalve in haar Dalense atelier geeft ze ook cursussen en workshops in de stadsvilla van het Rensenpark. Op beide locaties kun je terecht voor bijvoorbeeld boetseren, mozaïeken, schilderen op servies, het maken van keramische tuinbeelden met klei of stof met textielverharder en glassieraden ontwerpen. De hele dag is ze in de weer, en dat vaak 7 dagen per week.

Ze geeft cursussen aan groepen waarin ieder aan zijn of haar eigen onderwerp en in eigen tempo werkt, en waarbij Brigitta elke cursist individueel begeleidt. Omdat ze veel ervaring met en kennis van allerlei materialen heeft, kun je kiezen wat je maar leuk lijkt om te doen, er komt altijd iets moois tevoorschijn. Gezelligheid en plezier in het samen bezig zijn staan hoog in het vaandel bij Artefacta.

De workshops geeft ze voor grotere groepen, bijvoorbeeld als teambuilding of als uitje voor een vriendinnengroep of familiedag; de onderwerpen en aanpak voor een workshop worden op maat gemaakt. Brigitta is flexibel en denkt in mogelijkheden.

Tenslotte doet ze ook nog projecten in opdracht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het ontwerpen van een mozaïek voor een school plus begeleiding bij het leggen van de steentjes, het begeleiden van een gezamenlijk schilderij, en ga zo maar door.

Motto

Zoals Brigitta zelf zegt: “Ik bouw projecten met kleurrijke materialen en mensen. Samen de handen uit de mouwen geeft plezier, verbinding en dankbaarheid. De mooiste dingen ontstaan.”

Kijk op de website www.artefacta.nl voor meer informatie over Brigitta zelf en wat ze allemaal te bieden heeft!