Kunstontmoeting met Marja Duiker – Marja’s Leeratelier

Altijd interessant en gezellig, een interview met een kunstenaar, ik verheug me erop. Ook omdat ik Marja al wat langer ken en haar een hele tijd niet gezien heb in verband met Corona. De deur van haar atelier zwaait gastvrij open, en een blije ‘joehoeoeoeoe’ klinkt vanuit de diepte: ze zit al klaar aan haar mooie lange werk/klets/leestafel die centraal in de ruimte staat.
Het lukt alleen niet om eerst aan de thee te gaan omdat ze meteen enthousiast losbarst over haar nieuwste ontwerpen van tassen, portemonnees en sieraden, die fleurig staan uitgestald aan het raam bij de ingang. Alles staat nog net zo alsof de atelierroute OAD kan beginnen; deze werd afgezegd in maart, maar ze hoopt op een reprise in de herfst…

Afgelopen periode is ze vooral bezig geweest met het ontwikkelen van de workshop om een tas te maken zonder dat daarbij een naaimachine nodig is. Het idee erachter is dat cursisten na 1 dagje workshoppen met een zelfgemaakte tas naar huis toe kunnen. Wanneer de workshops mogen beginnen, is natuurlijk nog de vraag, maar ze heeft er in ieder geval al zin in.
Verder laat ze me zien waar ze net mee begonnen is: een serie mondkapjes gemaakt van hippe stofjes. Het patroon wat ze ervoor gebruikt, kreeg trouwens 4 sterren in de krant (mooi en effectief), slim gekozen! Ze mochten alleen nog niet gepast worden, eerst moet een serie af en in de wasmachine.

Hoe het begon

Toen haar dochters zo’n 12/13 jaar geleden naar de middelbare school gingen is ze gestart met het maken van tassen. Vroeger is ze een periode kapster geweest en toen haar kinderen nog klein waren, naaide ze vaak zelf hun kleding. Kortom, ze is heel handig met haar handen. Ze kreeg interesse in het maken van tassen toen de webshops in kwamen en ze een dame aan de keukentafel een tas zag maken. Ze besloot om naar de modelvakschool in Arnhem te gaan voor een cursus in het maken van leren tassen.

Experiment

Daarna ging ze thuis experimenteren, eerst op haar gewone naaimachine. Ze kocht tassen bij de kringloop voor het patroon, en ritselde leerstaaltjes bij een meubelwinkel. Een industriële naaimachine bleek onmisbaar om het leer te kunnen verwerken, dat was stap twee.
Hierna ging ze voor een vervolgcursus naar Arnhem, waarna ze aan het eind van de cursus een prijs won voor de mooiste tas van haar klas. Dat gaf haar natuurlijk een enorme boost en sindsdien kan ze niet meer stoppen.

Sinds november 2019 is ‘Marja’s Leeratelier’ nu geopend in haar huis aan Luunkamp 16, waar ze nu 3 jaar woont, samen met Ben en in de weekenden hun dochters.
Ze heeft inmiddels gemerkt dat ze het niet leuk vindt om haar tassen online te verkopen. Het contact met de klanten is belangrijk voor haar. Verder is een tas heel persoonlijk, die moet je kunnen zien, voelen en ruiken, en voor de spiegel kijken of ze bij je past. En natuurlijk is haar atelier heel geschikt voor het ontvangen van klanten.

Brainstormen

Soms vindt ze het leuk om samen met iemand te brainstormen en samen tassen te maken.
Uitgangspunt is dat leer de basis van de tas vormt, maar dat er met andere materialen gecombineerd wordt. Zo zijn er de tassen met de bijzondere handgeweven stoffen van haar eigen moeder en maakt ze ook tassen met handmatig beschilderd doek in samenwerking met een locale kunstschilderes. Deze combi-tassen zijn een groot succes geworden, maar ze wil er niet teveel van maken: zo blijft het speciaal om te doen en heeft de klant een unicum.

Typisch een tas van Marja

Haar hart ligt bij kleur. En voor elke nieuwe tas is ze op zoek naar bijzondere combinaties van kleur en soorten leer. Daarbij gaat ze uit van een paar basismodellen en experimenteert ze met vele variaties op die modellen. Haar specialiteit is de beugeltas, ze maakt ze van klein tot groot (o.a. haar grote dokterstas is een echt pronkstuk).
De uitstraling van haar tassen is stoer, functioneel, kwalitatief en lekker draagbaar: elk nieuw tasmodel draagt ze eerst zelf en past het aan totdat het fijner ‘zit’.
Als ze een tas maakt, ziet ze tijdens het proces welke combinaties en details ze erin wil verwerken. Een ander kleurtje, vlakverdeling of draagriem: behalve de basisvorm staat er van tevoren niet vast hoe de tas er uit komt te zien. Daarom kost het maken ook best wat tijd, er zit veel aandacht in.

Vanaf 22 mei aanstaande kunt u elke vrijdagmiddag in haar atelier terecht. In deze coronatijd wil ze alleen wel graag dat u van tevoren even belt of appt voor een afspraak.

Voor meer informatie over Marja’s Leeratelier:

Telefoon: 06 24407271
Website: www.marjaduiker.blogspot.com
Facebook: https://nl-nl.facebook/marjasleeratelier/
Instagram: https://www.instagram.com/marja_duiker/