Kunstontmoeting met Lineke Mooij – Atelier GewoonMooij

Bij het aanbellen wordt de voordeur al snel geopend door Lineke Mooij, de naamgeefster en eigenaresse van Atelier GewoonMooij. Binnen de kortste keren zitten we samen aan de tafel met een kop thee en begint ze enthousiast te vertellen…

Cursus edelsteenbewerking

Lineke komt oorspronkelijk uit Utrecht, en werkte vroeger als fysiotherapeute in het Gooi.
Na een burn-out werkte ze als vrijwilliger in een spiritueel centrum in Bussum, waar ook halfedelstenen en sieraden werden verkocht. Een van haar klanten bleek een cursus in edelsteenbewerking te geven, en daar had Lineke wel interesse in.

In 1993 verhuisde ze met haar partner naar Aalsmeer en daar realiseerde ze zich na een aantal cursussen dat het slijpen van de stenen alleen niet genoeg voor haar was, ze wilde verder. Na enige tijd ging haar grootste wens in vervulling: een dochter werd geboren.
Toch pakte ze door en besloot om, naast het moederschap, in de leer te gaan bij een edelsmid om edelmetalen te kunnen bewerken: zo zouden haar zelf-geslepen stenen een toepassing in sieraden krijgen. Lineke was leergierig en bekwaamde zich door de jaren heen bij verschillende meesters in diverse technieken en het hanteren van de bijbehorende gereedschappen en machines.

Ontwerp en techniek

Haar bedenk-en-maak proces verloopt in golfbewegingen: terwijl ze zich een nieuwe techniek meester maakt, borrelen ideeën op voor een nieuw ontwerp. En als er tijdens het experimenteren met die techniek een paar mooie sieraden zijn gelukt, dan blijkt er ook weer behoefte te ontstaan naar uitbreiding van kennis en vaardigheid. Waarna er weer nieuwe ideeën kunnen komen …

Anderzijds werkt ze ook in opdracht, want het aardige van twee ambachten onder een dak is dat half-edelstenen qua grootte en vorm aangepast kunnen worden aan bv. reeds bestaande zettingen. Maar ook omgekeerd: je kunt om een steen heen, precies naar wens, een passende zetting van zilver maken voor welk sieraad dan ook.

Haar echte passie ligt toch wel bij het slijpen en polijsten van de stenen: een langzaam, precies en esthetisch werkje, waar je heel ‘zen’ van wordt.
Ze vindt het heel bijzonder om dingen uit de natuur te bewerken: het is altijd weer een ontdekking wat er tijdens het slijpen uit een ruwe steen tevoorschijn komt. Én je bent met je handen en de elementen bezig: steen, metaal, water (bij het slijpen) en vuur (bij het solderen).

Atelier in Dalen

Inmiddels wonen ze al 14 jaar in Dalen met een prachtige werkplek aan huis. Er zijn allerlei apparaten, machines en een keur aan precisie-gereedschappen te vinden.
Een logisch gevolg van haar enthousiasme is het willen doorgeven van dit mooie ambacht. Regelmatig komen er dan ook mensen voor een workshop, die stuk voor stuk met een zelfgemaakt sieraad naar huis gaan.

De stenen hoeft ze niet zelf te zoeken. Al is de aanwezige voorraad stenen in het atelier niet gering, ze bezoekt regelmatig mineralenbeurzen en op de een of andere manier komen de stenen ook vanzelf bij haar terecht via mensen die ze ontmoet. Soms zijn ze mooi, soms wordt het niks … kan ik dat zo verkopen, hoe zou het worden gedragen… altijd weer keuzes maken, want niets is zo subjectief als de beleving van schoonheid. Ze leerde ermee om te gaan dat smaken verschillen! In haar atelier heeft ze dus ook een ruimte waar ze haar werkstukken (stenen, ringen, broches en hangers) te koop aanbiedt.

Lineke is vaak in haar atelier, maar heel graag wil ze eens een hele week (of twee) totaal ongestoord in haar ‘hok’ kunnen experimenteren met technieken waar ze nog nooit aan toe  is gekomen, en om al die dingen te maken die ze al heel lang in haar hoofd heeft zitten. Volgens haar zal er nooit een einde komen aan altijd weer die nieuwe uitdagingen die met dit werk op haar pad komen.

Ambachtsvrouw of kunstenares, zeg het maar… zolang je jezelf maar blijft ontwikkelen maakt dat helemaal niet uit. Toch?

Atelier GewoonMooij: www.gewoonmooij.nl
Eerstkomende open dag is op 21 maart a.s. en verder ben je van harte welkom als het bordje bij de deur “OPEN” aangeeft.
De open dag op 21 maart gaat niet door in verband met het corona virus.