Kunstontmoeting met Jenneke ten Napel – Atelier Engel

Midden in coronatijd, bij prachtig weer, word ik ontvangen bij de voordeur van haar huis op de hoek van de straat in ’t centrum van Dalen. Met een kopje koffie en lekkere zelfgemaakte taartjes erbij gaan we eerst op een zonnig en windvrij plekje in de knusse achtertuin zitten. Gezellig, ondanks de corona-afstand. Het buitengebeuren is nog in aanleg, en al pratend over wat ze ermee wil en hoe ze het aanpakt, begint haar verhaal.

Creativiteit en spiritualiteit

Jenneke komt uit Wezep, en ging na haar middelbare school naar de Pedagogische Academie (PA) in Zwolle. Creativiteit was haar specialisatie, en dan vooral het ‘maken’, het met de handen werken. Echt realistisch tekenen vond ze lastig, maar ze merkte dat ze plezier had en echt kon ontspannen bij het schilderen met kleuren en het spelen met de gevoelswaarde van die kleuren.
Na de PA ging ze werken op een basisschool in Ruinerwold, omdat ze enorm van kinderen houdt.

Enkele jaren later kwam ze in aanraking met een spirituele organisatie waar ze 20 jaar lang actief deel van heeft uitgemaakt. Voor die organisatie kon ze haar creativiteit kwijt in het ontwerpen en maken van blessingenkaartjes en het bakken van diverse zoetigheden (zoals bonbons) die bij de diverse programma’s werden uitgedeeld. Haar notenblokjes (waarvan ik er inmiddels een geproefd had) zijn kleine kunstwerkjes met heerlijke combinaties van puur natuur noten, zaden, kruiden en graanstropen.

Veel plezier beleefde zij aan een Vrij Kunstzinnig Jaar aan de Vrije Hogeschool in Driebergen. Ze vond het enorm leuk om vanuit de antroposofie bezig te zijn met een combinatie van meer uitingen van creativiteit: in beeldend werk, maar ook met muziek en met taal en met de natuur.
In die tijd volgde zij in Meppel ook een cursus ‘werken met speksteen’: een zachte en gemakkelijk te bewerken steensoort waardoor het mogelijk is om de steen intuïtief ‘te volgen’ en te zien wat er ontstaat.

Verhuizing naar Dalen

Drie jaar geleden besloot ze het creatieve werk zelfstandig op te zetten en ze begon daarnaast met een opleiding Creatief Coaching bij Pascale Tichelaar. Een jaar later verhuisde ze naar Dalen; daar begon ze eerst met een verbouwing, want ze wilde een geschikte werkruimte creëren voor haar creatieve activiteiten. Inmiddels heeft ze al diverse workshops in dit gezellige, warm aanvoelende atelier gegeven en een ‘winkeltje’ in het voorste gedeelte, ingericht met zelfgemaakte cadeautjes.

Atelier Engel

‘Creëren met hart en ziel’ is haar levensmotto, en in het atelier is er gelegenheid voor jong en oud voor allerlei creatieve activiteiten.

Haar cursus schilderen voor volwassenen heeft geen vast thema maar wel een praktische aanpak: loop en kijk 5 minuten rond, en wat raakt je dan? Welke kleur, welke vorm, welk onderwerp, welke beeldtaal … hierin zit de zielekwaliteit verborgen, die de basis vormt voor je schilderij.
Hiermee ga je intuïtief en associatief aan de slag en maak je gebruik van verschillende materialen.
Al doende ontvouwt het schilderij zich en vindt er verdieping plaats van het thema in al z’n facetten. Het creatief bezig zijn geeft haar zelf iedere keer weer zoveel energie, geluk, rust en voldoening. Ze gunt het iedereen om op deze manier met plezier en in ontspanning dichter bij zijn/haar hart te komen!
Verder geeft ze ook workshops ‘werken met speksteen’, waarbij je buiten in alle rust kunt vijlen, schuren, polijsten en een vorm laten ontstaan.
In het atelier zijn er bovendien vele mogelijkheden voor een teamuitje of vriendenmiddag. En ook bij kinderworkshops is er alle vrijheid, bijvoorbeeld schilderen, of engeltjes maken.
Laat maar weten waar je aan denkt en er wordt een mooie vorm en activiteit voor bedacht.

Het was een erg leuk gesprek, en met een tas vol verse snijbiet ga ik richting huis.
Mooi om te zien waar al die verschillende paden in het leven uiteindelijk naartoe leiden…

Kijk voor meer informatie bij de pagina van Atelier Engel, op de website van SamenDalen.

En……  je bent altijd welkom om even binnen te lopen bij Westerwijk 32 als het stoepbord buiten staat.