Kunstontmoeting met Annie van Rijs

Veel kunstenaars in Dalen – maar waarschijnlijk geldt dit voor ‘alle’ kunstenaars wel een beetje – vertellen mij hun verhaal van een levenspad dat ze van tevoren nooit hadden kunnen voorspellen: een kronkelige weg, met tijden van stilstand en periodes van explosieve ontwikkeling, vaak meerdere verhuizingen en veranderingen in de woon- en leefsituatie, veranderende interesses en verschillende studies maar ook wisselende banen.
Tijdens het gesprek met Annie kwam dit ook weer naar voren, en niet zo’n beetje ook…

Van Dokkum naar Dalen, van verpleging naar creativiteit

Geboren in Dokkum heeft ze op verschillende plekken in Nederland gewoond, totdat ze vanuit Groningen in 1975 naar Coevorden verhuisde, waarna ze in 1991 uiteindelijk in Dalen terecht kwam en tot de dag van vandaag met veel plezier woont.

Annie heeft altijd in de verpleging gewerkt, maar op een goed moment merkte ze dat dat het niet helemaal voor haar was: ze wilde een andere richting in, een veelzijdiger leven.
Zo kwam ze op vakantie in Parijs eens in de wijk Montmartre terecht, waar ze vol bewondering keek naar de schilderijen die daar ter plekke werden gemaakt en voelde: DIT wil ik ook graag!

Thuisgekomen besloot ze een opleiding tot arbeidstherapeute te gaan volgen waarmee ze bezigheidstherapie kon geven: creatief maatschappelijk werk, dat was toch wel de perfecte match voor haar. Helaas moest ze na een jaar weer terug in de zorg omdat ze anders, als alleenstaande moeder met 3 kinderen, niet genoeg verdiende om het hoofd boven water te houden.

Tekenen en schilderen

Rond haar 42e jaar startte ze met de opleiding HBO-V en rondde die een aantal jaar later met succes af.
Alleen wist Annie het wel zo te organiseren dat ze ook haar creatieve interesses verder kon ontwikkelen, en zo begon ze naast haar gewone werk in de verpleging een opleiding tot tekencoach in Grolloo.
Na deze opleiding zou ze haar toekomstige cursisten op een kunstzinnig en spiritueel genezende manier in het tekenen kunnen begeleiden. Twee jaar lang ging ze 1x per maand naar de les en ontving ze haar certificaat van Kunstzinnig Spiritueel Tekencoach, waarna in het 3e jaar van de opleiding de eigen persoonlijkheid het thema van onderzoek was.

Later in Zutphen deed zij de opleiding Numerologie. Hierin kwamen creatieve zaken aan de orde zoals het ontwerpen en schilderen van numerologische symbolen, tekenen als Esscher en daar je eigen draai aan geven, en werken met de ‘heilige geometrie’ (door middel van vierkanten, cirkels en driehoeken de impressie van een menselijk gezicht creëren).

Naar een persoonlijke stijl

Inmiddels was ze in Dalen komen wonen en startte ze met schilderlessen bij Vera van Brakel; daar ontdekte ze dat realisme niet zo haar ding was. Bij kunstenares Edith Stoel vond ze wel de abstracte benadering die ze zocht, en Annie volgde 5 jaar lang haar lessen. Hierna werd ze lid van de AKE (Amateurs Kunstenaarsvereniging Emmen) en koos daar voor onderwijs van diverse bekende kunstenaars uit Drenthe en daarbuiten; zo specialiseerde ze zich naar haar eigen interesse en ontwikkelde ze haar persoonlijke werkstijl.
In totaal heeft ze al zo’n 12 jaar verschillende cursussen gevolgd, en met ieder jaar verdiepte haar zoektocht ook de spiritualiteit in haar creatieve uitingen.

Tegenwoordig begint Annie elk schilderij met een compleet blank doek (menig schilder zou er drempelvrees van krijgen), ze kiest een kleur en vanaf dat moment laat ze zich op intuïtieve wijze door het schilderij leiden naar waar het ‘doek’ haar hebben wil.

Werken met stoffen en vilt

Ook na haar pensioen kon Annie niet ophouden met zichzelf uit te dagen en bezocht ze een 5-jarige cursus Quilten in Borger; in haar atelier zijn hiervan ook een aantal werken te zien. Het quilten sluit op een mooie manier aan op haar schilderijen, soms worden er zelfs stoffen verwerkt in haar schilderijen. Of andersom: quilt-stukken worden met verf beschilderd. In diezelfde periode is ze ook begonnen met vilten.

Het was fijn om met deze materialen aan een tafel te kunnen werken, omdat ze vanwege rugklachten niet meer zo lang achter de ezel kon staan.

Workshops

Inmiddels gaat dat weer beter, en als de situatie qua corona weer wat beter wordt, wil ze graag individueel lesgeven in tekenen, schilderen, quilten en vilten. U bent van harte welkom voor een workshop in haar eigen atelier!

Deze herfst doet Annie niet mee met de Open Atelier Dagen in de gemeente Coevorden, maar wie haar online wil zien moet surfen naar exto.nl. Via deze link vind je haar pagina.