Kunstenares Marianne de Leeuw

Marianne komt oorspronkelijk uit de Krim, en woont sinds 14 jaar nu in Dalen.
In haar kindertijd werd al duidelijk dat ze een creatieve, nieuwsgierige en ondernemende geest had: tekenen, schilderen en knutselen was haar lust en haar leven. Veel kijken, puzzelen en rommelen met materialen, experimenteren met verf, papiertjes, lapjes, takjes en blaadjes; alles wat los en vast zat kon Marianne gebruiken, en wat ze in haar hoofd had kon ze maken.

Tekenen en fotografie

Op de Havo volgde ze lessen in tekenen en fotografie, en hoopte hiermee verder te komen via de opleiding aan de Modevakschool in Emmen. Wat ze daar vooral leerde was tekenen en ontwerpen. Om haar creatieve skills verder te ontwikkelen ging ze naar het Cibap in Zwolle, en daar ging ze o.a. ook aan de slag met decoratieschilderen en verftechnieken.
Na het Cibap kreeg ze een baan bij een reclameburo en ging ze vervolgens werken bij een bouwmarkt en een baan bij een winkel in verf/behang en woninginrichting in Coevorden. Uiteindelijk belandde Marianne bij Wendy’s Colorsathome als interieuradviseur/stylist, en daar werkt ze nu nog steeds.

Opdrachten en eigen werk

Vanaf haar lagere schooltijd had Marianne altijd al aan opdrachten als geboortebordjes, schilderijen en muurschilderingen gewerkt. In de tijd waarin ze zelf kinderen kreeg en ze op de basisschool had, was het gezinsleven te druk om dit werk erbij te doen, maar toen de kinderen naar het voortgezet onderwijs gingen, pakte ze het weer op, ook al was het af en toe lastig te combineren.

Uiteindelijk kreeg ze meer tijd en drive om het schilderen weer op te pakken, en vooral ook om vrij werk te gaan maken. Ze ging aan de slag met haar eigen ideeën, experimenteerde weer net als vroeger met materialen, verfijnde haar werktechnieken, en ontwikkelde langzamerhand een eigen thema en schildertoets. Het beviel haar zo goed en het schilderen ging zo lekker dat ze nu een volle werkweek heeft met haar baan in Klazienaveen in combinatie met het maken van kunst.

Social media en exposities

Marianne post veel op haar Instagramaccount en op deze manier kwam ze in contact met een galerie in Milaan (ja echt!). Ze waren erg gecharmeerd van haar eerste schilderij ‘State of mind’, en Marianne mocht er exposeren met meer werk in een vergelijkbare thematiek.
Natuurlijk ging ze stevig aan de slag en 2 schilderijen werden in juni van dit jaar tentoongesteld. Het gaf Marianne én haar werk een enorme boost; inmiddels heeft ze al contacten bij een galerie in Berlijn om met meer nieuw werk te komen. En tja, dan moet je écht aan de bak … dus op dit moment is ze druk met het maken van een voorraad nieuwe schilderijen, in het onderwerp waarmee ze in het oog sprong.

Marianne’s werk

De sfeer is belangrijk: zij schildert contrastrijke, grote doeken met vrouwen die een mysterieuze band hebben met de natuur en met dieren. Het is fijnschilderwerk, waarbij ze in de donkere achtergrond allerlei texturen en prints uit de natuur verwerkt, zoals blaadjes, veertjes, takjes, vachtpatronen … net zoals ze dat als kind al deed, maar nu veel subtieler.

Vraag is wie er nu centraal staat: de vrouw, groot afgebeeld en qua kleur bijna opgaand in de achtergrond, of het dier, dat kleurrijk en op de voorgrond in de compositie staat?

Op internet is het een en ander over Marianne te vinden, dus kijk op haar website (www.touchedbym.art) of op Instagram (touchedbym.art).

Foto’s: Marianne de Leeuw en Dianne Zandbergen