Interview met schrijver Rudi Kuik

Dit is het zesde schrijversinterview in de reeks Schrijvers Uit Dalen. 

Rudi, Anita en hun labradoodle ontvangen ons hartelijk in hun gezellige woning, die ietwat  verscholen ligt aan een zijpad van de straat. Rudi installeert ons aan de grote ronde eethoek. Hij vermeldt dat hij niet gewend is geïnterviewd te worden en dat hij helemaal niet graag in de belangstelling staat. Maar: marketing hoort ook bij het uitbrengen van een boek. Daarom wil hij graag meewerken aan onze schrijversreeks. Op die manier wordt zijn misdaadroman  “Vrouwenvlucht”, die eind vorig jaar uitkwam, weer onder de aandacht gebracht.

Rudi is een man met een motto

De achterflap van zijn boek vermeldt Rudi’s motto al: Waar een wil is, is een weg. Het tekent niet alleen zijn visie op het leven, maar het vindt ook zijn weerslag in de lotgevallen van de hoofdpersonen in zijn boek. 

Hoe kwam je ertoe een boek te schrijven?

“Dat is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Als kind was ik een belhamel, een echte deugniet. Al sinds mijn veertiende lees ik graag. Ik ging de boeken lezen die mijn vader ook graag las, bijvoorbeeld Konsalik. En sindsdien ben ik altijd blijven lezen. In de vakanties lees ik veel. Op een gegeven moment las ik een boek, dat ik niet zo goed vond, en toen dacht ik: Zou ik dat niet kunnen? Ik wilde ook graag iets aparts doen, iets voor mezelf, iets anders dan alleen werken. Toen ben ik begonnen met schrijven. Ik had een verhaal in mijn hoofd, maar al schrijvende ontwikkelde zich een heel ander verhaal. Het schrijven beviel me goed. Het ging ook snel. Binnen een half jaar had ik het boek af. Maar toen kwam er nog een heleboel nawerk!”

Wat gebeurde er toen je het verhaal had opgeschreven?

“Ik merkte dat voor mij het boek schrijven het makkelijkste is! Ik stuurde het manuscript naar een bevriende journalist. Die had veel feedback! Hij kon aan mijn taalgebruik bijvoorbeeld goed merken dat ik een Drent ben. Dus ik had er veel werk aan om dat te veranderen. En toen ik het boek naar de uitgever had gestuurd, volgden er weer een paar redigeerrondes! “

Rudi vertelt dat hij het lastig vindt om zijn boek te promoten. Maar het hoort er wel bij, de uitgever verwacht ook dat je publiciteit zoekt. Zo bedacht hij dat het mooi zou zijn als een bekend persoon, bijvoorbeeld iemand als Eus Akyol of Johan Derksen, zijn boek in ontvangst zou willen nemen. Maar hij ondervond dat bekende personen gewoon niet reageren op je verzoek! Hij benaderde boekhandels om zijn boek te verkopen, kreeg toestemming om zijn boek te verkopen bij de PLUS in Dalen, werd geïnterviewd door het Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe. Wat Rudi betreft had alle moeite die hij gestoken heeft in de promotie wel mogen leiden tot wat hogere verkoopcijfers! 

Heb je een bedoeling met je boek? 

“Nee hoor. Ik hoop dat de lezers het een leuk boek vinden, dat ze er plezier aan hebben. Een andere bedoeling heb ik niet; mensen worden er niet anders van als ze mijn boek lezen.  Ik vind het leuk om reacties te krijgen. Het geeft me voldoening als mensen laten weten dat het goed is. Mensen vragen mij of er ook nog een deel twee komt.”

Komt er een vervolg?

“Ja, en het is al geschreven ook! Ik schrijf snel. Met Vrouwenvlucht begon ik in januari ’23, het kwam uit in december. Het volgende boek zal waarschijnlijk over een paar maanden uitkomen.”

Waar en wanneer schrijf je en heb je ook schrijfrituelen?

“Ik schrijf in mijn vrije tijd, vaak ’s avonds of ’s nachts, hier in de huiskamer in mijn schrijfhoek, of in de caravan op mijn laptop. De drempel om te gaan schrijven is niet hoog; als ik ga zitten kom ik er snel weer in. Ik kan in een soort flow zitten. Om te stoppen met schrijven is ook niet lastig, dan schakel ik gewoon weer om. Het is niet zo dat het verhaal af moet, en het gezin lijdt er niet onder volgens mij. Als ik niet zit te schrijven denk ik er ook niet aan.”

Wat zijn voor jou de belangrijke thema’s in je boek? Waar schrijf je graag over?

“Ik schrijf graag over hoe mensen met elkaar omgaan en ik verplaats me graag in de karakters. Ik ben nieuwsgierig hoe mensen zijn en hoe het verhaal en de hoofdpersonen zich ontwikkelen. Thema’s in mijn boek zijn reizen, misdaad, liefde, en erotiek kwamen er bij door de ontwikkeling van het verhaal en de hoofdpersonen. In het volgende boek komt het onderwerp politieke onlusten erbij.”

Bespreek je je werk met anderen?

“Het eerste boek heb ik aan 5 of 6 mensen gestuurd, maar ik kreeg niet de  feedback die ik eigenlijk wilde. Ik wilde kritiek en die had men niet veel. Ik zou meelezers willen hebben die vakinhoudelijk kunnen reageren. Zeker als beginnend schrijver heb je daar iets aan. Zulke feedback zou ik graag willen krijgen, want dan weet je zeker dat het goed is.” 

Welke schrijvers en boeken zijn voor jou belangrijk?

“Het eerste boek van Konsalik dat ik las vond ik prachtig, dat heette Anousjka, het meisje uit de toendra. De boeken van Lucinda Riley vond ik heel leuk om te lezen, die heb ik achter elkaar verslonden. Een schrijver die ik bewonder is Stieg Larsson, van de Millenniumreeks.”   

Hoe zie je je toekomst als schrijver?

“Ik wil graag blijven schrijven, maar ik wil er wel eer van hebben. Als schrijver wil ik ook gelezen worden en horen of het een leuk boek is. Dat geeft me voldoening. Als ik helemaal geen reactie zou krijgen of als mijn boeken heel slecht verkopen dan zou ik het niet doen. Het vervolgboek heb ik nu geschreven. De uitgever heeft het positief beoordeeld en zegt dat het uitnodigt voor een derde deel. Maar dat weet ik nog niet, ik voel dan wat druk. Dus misschien begin ik wel aan een heel ander verhaal. Ik denk wel dat ik voorlopig blijf schrijven.”

Wat moeten de lezers verder nog weten?

“Dat mijn tweede boek Vrouwenstrijd heet en dat het waarschijnlijk over een paar maanden uitkomt. Het is een vervolg op Vrouwenvlucht.”

Het boek Vrouwenvlucht is te koop bij de Plus in Dalen, bij de Readshop in Coevorden, bij de uitgever Boekscout en bij Rudi zelf. 

Over enkele weken zal het boek ook te leen zijn in de bibliotheek. 

Rudi heeft een auteursblog bij Boekscout: rudikuik.auteursblog.nl