Van ‘Kerst op het plein’ naar de Daoler Tuun

De kerstwandeling start vanaf het plein voor de kerk en gaat naar de Daoler Tuun. We praten met Henk Kamping.

Daoler Tuun

De Daoler Tuun valt organisatorisch onder Dorpsbelangen Dalen. Vroeger had je Buitengewoon Platteland en nadat dit was opgeheven, ging de werkgroep Daoler Tuun zelfstandig verder. De werkgroep bestaat uit zes leden, Henk is voorzitter. Maandelijks vergaderen ze. Er zijn tien vrijwilligers die meehelpen met de vele werkzaamheden in de Tuun. Dat is een leuke groep en iedereen is altijd bereid om de handen uit de mouwen te steken. Maandelijks vindt er onderhoud plaats en soms zelfs vaker, als dat nodig is. De werkgroep heeft indertijd het wat in verval geraakte arboretum (bomentuin) opnieuw laten ontwerpen tot wat het nu is. Met veel hulp van plaatselijke ondernemers en bedrijven is de Tuun geworden zoals hij nu is. Er zijn via projecten bijgekomen: een podium, een pomp, een bijenstal, informatieborden, bankjes, speeltoestellen. Dit alles wordt, met hulp van meerdere subsidies, gerealiseerd door de werkgroep en de vrijwilligers. Jaarlijks zijn er zo’n 15 tot 20 evenementen in de Tuun. Dit jaar waren er o.a. buurtfeesten, bruiloften, Kubb-kampioenschappen, concerten, loopfestijn van de Codac en zo nog veel meer.

Betrokken

Via onderlinge contacten en het samenbrengen van vertegenwoordigers van o.a. de wandelwerkgroep, de midwinterhoornblazers, de Liefhebbers, Dalen Promotie, de zondagsschool en de Daoler Tuun werden de kerstwandeling en de kerststal uitgewerkt. De Daoler Tuun neemt het op zich om faciliteiten te regelen voor de kerststal. De route van de kerstwandeling loopt vanaf de markt voor de kerk langs de molen, door een deel van Dalen naar de Daoler Tuun en vandaar weer terug.

Kerststal

Midden in de Tuun komt een levende kerststal. Er wordt een grote tent, die ze mogen lenen van Weijdepop, geplaatst en in de tent zal met strobalen de levende kerststal worden afgebakend. Ze zullen op de zaterdag voor de kerstmarkt de tent opbouwen. Er zal in de Tuun langs de paden verlichting zijn met waxinelichtjes in potjes en bij de kerststal zal een 150 meter lange elektrische verlichting worden geplaatst. In de tent komen een ezel en schapen en de zondagsschool verzorgt verder de aankleding en het kerstverhaal. Naast de tent wordt een marktkraam geplaatst waar wat gedronken kan worden. Boven de tent wordt op ongeveer zes meter hoogte een grote verlichte ster geplaatst.

Opruimen

Ze zijn echte doorpakkkers, want het wegbrengen van de levende have, het opruimen van verlichting en tent en dergelijke zal al direct na het einde van de kerstwandeling plaatsvinden. De maandag erna ligt de Tuun er weer netjes bij!