Midwinterhoornblazers op het plein

De midwinterhoornblazers zullen tijdens de kerstwandeling, onderdeel van ‘Kerst op het plein’, hun kenmerkende geluiden laten klinken op verschillende plekken in het dorp. Albert Tempels, een van de blazers, vertelt. Hij woont in Dalerveen en is en was betrokken bij o.a. het glasvezelproject, de Stidalschool, de contactgroep Dalerveen-Stieltjeskanaal, het School- en Volksfeest, Midwinterhoornblazers, De Liefhebbers en muziekvereniging Volharding.

Midwinterhoorn

De midwinterhoorn is een houten blaasinstrument. Een licht gebogen stam of een dikke tak, meestal van een berk, els of wilg, wordt uitgehold. Bovenop wordt een mondstuk van vlierhout gezet. De lengte van het instrument varieert, waardoor ook de voortgebrachte tonen per hoorn verschillen. De vier leden van de midwinterhoornblazers in Dalen hebben ieder hun eigen instrument. Het is in het begin best lastig om er op te leren spelen, het vereist een heel eigen techniek.

Adventstijd

Ze spelen vanaf de eerste adventsdag, dit jaar op 1 december, en het eindigt na Driekoningen, op 6 januari 2020. Ze spelen iedere avond! Vanaf zeven uur tot ongeveer acht uur, soms half negen, spelen ze, in wisselende samenstelling, want iedereen is niet altijd beschikbaar. Ze lopen door Dalen en iedere avond nemen ze een ander gebied. Soms laten ze hun klanken horen in Dalerveen. Ze spelen om de beurt, want gezamenlijk spelen kan niet, dat wordt een brij van geluiden. Ze spelen niet bepaalde melodieën maar alleen vijf losse tonen, kort en lang afgewisseld.

Oorsprong

Er gaan verschillende verhalen over de traditie van de midwinterhoorn. Sommigen beweren dat het een oud-Germaans gebruik is. In de winter zouden de boze geesten en de donkere dagen weggeblazen worden, ofwel de viering van de zonnewende. Anderen wijzen op een Katholieke traditie, waar het geschal de komst van Christus aankondigt. Een combinatie van beide gebruiken is ook mogelijk.

Leden

In 2012 begon Gienus Elling met blazen en daarna volgden al snel Albert, Ina Schultz, Roelof Kamps, Martha Timmer en Klaas Renting. Als mensen enthousiast zijn en willen meeblazen, dan mogen ze natuurlijk meedoen. Ze moeten dan eerst zelf een midwinterhoorn aanschaffen. De leden van de groep hebben veel lol in het spelen en brengen graag hun mystieke klanken voort. Plekken in Dalen waar ze graag spelen zijn op de stelling van de molen Jan Pol en onder het viaduct bij De Mars. Daar klinkt het fantastisch en wordt het geluid mooi versterkt. Soms worden ze gevraagd om elders op te treden, zoals op 29 december a.s. Ze blazen dan tijdens de wandeltocht in Schoonebeek.

Kerstwandeling

De midwinterhoornblazers wilden eigenlijk zelf een wandeltocht organiseren. Ze hadden contact daarover met de Wandelwerkgroep en deze had weer contact met de Rotary en zo zaten ze ineens met een grotere groep om tafel en werd de kerstwandeling onderdeel van ‘Kerst op het plein’. Ze verheugen zich op het blazen tijdens de wandeling. Ze zullen op de stelling van de molen blazen en ook onderweg naar de Daoler Tuun zullen ze te horen zijn. Albert hoopt op een goede opkomst. Hij rekent zelfs op wel 750 deelnemers!

Op ons YouTube-kanaal is een filmpje geplaatst over de midwinterhoornblazers. Bekijk ook het fotoalbum!