Knieperties en ‘Kerst op het plein’

Bij een van de kraampjes op het plein voor de kerk zullen knieperties en rollegies worden verkocht. Hoewel ook ter plekke nog gebakken wordt, is het grootste deel van tevoren al klaargemaakt in een hal bij Hans van der Veen. We namen een kijkje in het kniepertiesbakcentrum.

Loods

Vorig jaar werd er nog thuis gebakken, maar nu is er meer ruimte nodig. Toen werden er 2000 knieperties gebakken, dit jaar is het streven om boven de 4000 stuks te komen. Hans van der Veen stelt zijn loods beschikbaar en op deze woensdagmorgen komt de lucht van het bakken je buiten al tegemoet. In de hal wordt druk gebakken door vier leerlingen van de praktijkschool en vier begeleiders van Rotary. Er worden naast knieperties ook rollegies gebakken.

Praktijkschool

Vorig jaar was een bijdrage voor de Praktijkschool een van de goede doelen van ‘Kerst op het plein’. Dit jaar helpen vier leerlingen van deze school bij het bakken. Ze doen dit vrijwillig en zijn op de fiets van Coevorden naar Dalen gereden.
Sven is net 15 jaar, zit in de derde klas, wil later schilder worden, maar helpt soms zijn moeder met koken zoals aardappelen, groente en bakken. Hij maakt met veel plezier knieperties.
Gerard maakt rollegies. Hij is 14 jaar en kookt thuis nooit, maar vindt deze activiteit leuk. Hij vindt het goede doel belangrijk en wil daar aan bijdragen. Hij wil hovenier worden, zat op karate en gaat op voetbal.
Bile is 15 jaar en vindt het ook leuk om te bakken. Thuis maakt hij soms een broodje ei, tosti’s en hij kan ook patat bakken. Hij zit bij de jeugdbrandweer en wil brandweerman worden. Ook Bile vindt het goede doel waarvoor ze bakken belangrijk.
Henk is 15 jaar, had nog nooit knieperties gebakken maar vindt het wel heel leuk. Hij kookt soms thuis en kan goed crispy chicken maken, maar ook aardappels koken en cake, koek en taart bakken gaat hem goed af. Hij weet nog niet wat hij wil worden en zijn hobby is kickboksen.

Begeleiders

Jeanet, Margreet, Alexandra en Jo begeleiden namens Rotary de aanwezige leerlingen. Ze hebben gezorgd voor goed deeg en ze helpen bij het bakken. Ze bakken niet alleen op deze woensdag, maar ook op twee zaterdagen samen met andere hulpkrachten van Rotary. Ze hebben 10 kilo meel gekocht en dat moet nog allemaal worden verwerkt tot knieperties en rollegies. Ze zorgen ook voor de verkoop in een kraam tijdens ‘Kerst op het plein’ en bakken dan ter plekke nog extra. Vorige keren werd er uitstekend verkocht , vandaar dat ze dit jaar extra bakken. Ze waarderen het dat leerlingen van de Praktijkschool helpen en zijn blij met hun spontane en vrijwillige hulp. Ze vinden het belangrijk dat de goede doelen, het Duo-fietsen en de Hi5Club, worden gecontinueerd en op deze manier kunnen ze beide organisaties een duwtje in de rug geven. Elkaar helpen, jong en oud, staat hoog in hun vaandel.

En ook de leden van Rotary zelf zijn aan het bakken geslagen, zoals is te zien in dit filmpje.