De Liefhebbers op het plein

Het dweilorkest De Liefhebbers zal op het plein tijdens ‘Kerst op het plein’ spelen. We praten met Albert Tempels, een van de leden van dit orkest.

De Liefhebbers

Ze zijn eigenlijk een afsplitsing van muziekvereniging Volharding. Alle leden van het dweilorkest zijn daar ook lid van. Ongeveer twintig jaar geleden kwam iemand met het idee om weer een dweilorkest op te richten. Dat was er in het verleden ook wel geweest, maar door te veel personele wisselingen was dit gestopt. Er bleken genoeg leden te zijn die wilden meedoen. Momenteel hebben ze vijftien spelers. Ze mogen de instrumenten van Volharding gebruiken. Je moet lid zijn van Volharding om mee te kunnen doen met De Liefhebbers. De leden van De Liefhebbers oefenen om de veertien dagen gezamenlijk, naast de gebruikelijke repetities met Volharding. Ook moet natuurlijk thuis geoefend worden om de nummers goed te kunnen spelen.

Dweilorkest

Op Wikipedia zoeken we de oorsprong van dit type orkest op. Het woord ‘dweil’ in dweilorkesten komt van de term ‘dweilen’, in de zin van ‘doelloos, dan wel dronken, op straat rondzwerven’. In Brabant, en in mindere mate Limburg, was het gebruikelijk om tijdens carnaval van café naar café te ‘dweilen’, dit gebeurde onder begeleiding van kleine carnavalskapellen die voor de muziek zorgden. Zo ontstonden al snel de termen ‘dweilband’ en ‘dweilorkest’. Een foutieve verklaring van de naam ‘dweilorkest’ is dat die betrekking zou hebben op de dweilpauzes tijdens schaatswedstrijden, waarin de ijsbaan door een dweilmachine wordt verzorgd, en waarin vaak een muziekkapel het publiek bezighoudt.
De Liefhebbers spelen het bekende dweilorkestenrepertoire, meestal gezellige muziek die de meeste mensen wel kennen en vaak ook kunnen meezingen, zoals liedjes van Guus Meeuwis en allerlei Amsterdamse liedjes. Ze kunnen putten uit ongeveer dertig liedjes die ze zo kunnen spelen en jaarlijks worden er nieuwe nummers bijgevoegd en oudere nummers verwijderd. Voor het optreden op het plein met Kerst spelen ze een aangepast programma met alleen kerstliedjes.

Kleding

Voor dit evenement kleden de Liefhebbers zich als in de tijd van Dickens. Ze vinden dit goed passen bij de kerstsfeer. Ze verheugen zich enorm op het optreden. Zij zullen pas na de kerstwandeling optreden, want tijdens deze tocht zullen enkele leden van de Liefhebbers hun kunsten laten horen met de midwinterhoorn. Dit zal de derde keer zijn dat ze meedoen met ‘Kerst op het plein’.