Voortgang en planning Glasvezel Zuidenveld

De gemeente Coevorden is groot! Glasvezel Zuidenveld wil glasvezel in de hele gemeente aanleggen. Alleen in stad Coevorden ligt al glasvezel van Reggefiber KPN, dus daar worden geen werkzaamheden uitgevoerd. In totaal gaat het dan nog om ongeveer 9500 adressen.

De totale kosten zijn 14,5 miljoen euro. Best veel geld, en dat komt doordat glasvezel gewoon heel duur is om aan te leggen. Bij glasvezel krijgt elk adres zijn eigen vezelpaar, helemaal vanaf het verdeelstation tot in huis. Daardoor hoef je de snelheid niet te delen met de buren, maar het maakt het wel heel duur.

Subgebieden

Omdat de gemeente zo groot is, is het aanleggebied verdeeld in kleinere subgebieden. De aannemer heeft vooraf een optimalisatie, een zogeheten detail-engineering gemaakt, waaruit blijkt hoe die gebieden er precies uitzien, waar de aannemer gaat beginnen en hoe het aanlegtraject dan verder loopt. Die optimalisatie is nodig, omdat er zo efficiënt mogelijk moet worden aangelegd, zodat het niet (nog) duurder wordt!

Overzicht planning op website

De detail-engineering van de aannemer is klaar. Ook de planning van de aanleg is nu in zijn geheel bekend. Glasvezel Zuidenveld weet dat u allemaal snakt naar kennis rondom die planning. Daarom is de planning nu in de vorm van een grafische weergave op de website van Glasvezel Zuidenveld gezet (helemaal doorscrollen tot onderaan!). Bovendien wordt er gezorgd dat wijzigingen in de planning direct op de website zichtbaar zijn, bijvoorbeeld als we een langdurige en heftige vorstperiode krijgen deze winter en de aannemer even niet kan graven.

Waar staan we?

Maar waar staan we nu inmiddels? We zijn in de beide gebieden waar de aannemer actief is weer een stap verder. In het eerste aanleggebied is de schouwer al bijna klaar en heeft ook bij de laatste adressen een schouwafspraak gemaakt.

Gebied 1

Er zijn in gebied 1 al 1594 adressen geschouwd. Zo’n 700 adressen hebben nu de kabel al bij de gevel liggen. Daar is weer heel wat graafwerk voor gedaan: meer dan 60 km sleuf. De ‘bijna 10 km kabel’ die in tuinen is geblazen of geschoten is inmiddels veranderd in ruim 10 km.
De eerste huisaansluitingen zijn in Gebied 1 een feit. Het witte glasvezelkastje is in de woning gemonteerd. In en om de wijkcentrale moeten nog wat technische zaken geregeld worden en dan kunnen ook de providers op deze adressen hun opwachting maken. In de week die achter ons ligt zijn ca 30 woningen van een ‘glasvezelkastje’ voorzien. Het tempo van de huisaansluitingen zal de komende weken snel oplopen.

Gebied 2

In het tweede aanleggebied hebben al 1.000 adressen een bezoek gehad van de schouwer van CTNed. De graafwerkzaamheden zullen in dit gebied volgende maand starten. Houd er rekening mee dat de graafsnelheid in Gebied 2 straks in de winter een flinke knauw kan krijgen als we langdurige vorst krijgen. Het wordt dit jaar óf schaatsen óf tempo maken met de glasvezelaanleg.

Wat betekent dit voor de rest van de planning?

Tussen de wijkcentrale en de woningen in de straten bevinden zich Distributiepunten, afgekort tot dp’s. Deze dp’s worden gevoed vanuit de wijkcentrale en leveren aan elke woning een eigen glasvezelkabel. In het distributiepunt worden aanvoerende kabel en leverende kabel aan elkaar gelast. Dit lassen in de distributiepunten is gestart in de tweede helft van oktober. Ook in de tweede helft van oktober zijn de eerste glasvezelaansluitpunten (FTU’s) in de woningen gemonteerd. En zit de FTU in de meterkast, dan is er (na een snelle kwaliteitscontrole) niets wat de komst van de provider nog in de weg staat! De provider monteert dan het modem en u ontvangt uw diensten via een supersnelle glasvezelverbinding.

Collage aansluiten glasvezel kastje

Het lijkt lang te duren voor de huisaansluiting komt

Na de graafwerkzaamheden worden er glasvezels geblazen en gelast, getest en aangesloten. Dat gebeurt min of meer op de achtergrond. Daardoor kan het voor u soms lijken alsof er wekenlang niets gebeurt. De huisaansluitingen verlopen bovendien per distributiepunt en niet per straat, daardoor kan het ook nog eens lijken alsof al uw buren al zijn of worden aangesloten, terwijl u nog niets heeft! Maak u geen zorgen: ook uw huisaansluiting komt eraan, meestal ongeveer 3 maanden nadat de kabel bij de gevel is gelegd.

Op de website van Glasvezel Zuidenveld staat inmiddels een grafische weergave van de planning. Er wordt hard gewerkt om steeds een actuele, voortdurend bijgewerkte planning te kunnen laten zien.

Weergave planning Glasvezel Zuidenveld

Bron: Glasvezel Zuidenveld
Blogdatum: 5, 6 en 8 november 2019
Auteur: Marja Jonkers