Praktische vragen over glasvezel

Wel of niet meedoen aan Glasvezel Zuidenveld? – Het blijkt vaak dat inwoners van Dalen e.o. nog twijfelen over het nut van nu aanmelden. We kunnen niet genoeg bedrukken dat bij minimaal 40% deelname u enorm veel kosten bespaart. Enkele vragen/feiten op een rijtje gezet:

“Bevalt mij nu goed bij KPN of ZIGGO…”

 • Als u nu een alles-in-één pakket heeft van KPN of Ziggo, bent u met glasvezel zeker niet duurder uit; sterker nog: vaak goedkoper! Kijk even goed wat u nodig heeft en vergelijk dan. En u krijgt VEEL SNELLER internetverbinding. Desgevraag zal een van de advisieurs u daarover verder informeren.

​”Ik heb coaxkabels in huis… moet ik doe nu allemaal vernieuwen?”

 • Nee hoor – Als u mooi weggewerkte coax-kabels in huis heeft die u graag wilt blijven gebruiken: dat kan bij het abonnement van één van beide providers (Trined).

“Hoe moet dat met mijn mailadres?”

 • Als u opziet tegen het veranderen van het mailadres in een provideronafhankelijk mailadres (waardoor u het mailadres ook in de toekomst NOOIT meer hoeft te veranderen), kan iemand van Sleutelstudent dat gratis voor u komen doen.

“Als ze ooit langskomen met het graven laat ik het misschien dan wel aanleggen tot in de meterkast voor die 100,-“

 • Als u er nu voor kiest om geen abonnement af te sluiten, kunt u voor 100 euro de kabel laten aanleggen tot in de meterkast; dan is uw huis voorzien. Maar: Op het moment dat u (b.v. later beslist) om die aansluiting alsnog te gaan gebruiken (actief te maken) betaalt u 400 euro. Een jammergenoeg telt u dan NIET mee voor de 40% die we voor 1 april nodig hebben. Is die 40% abonnementen er dan niet… dan is het risico groot dat het hele glasvezelproject niet doorgaat.

“Ik beslis wel als alles is aangelegd… dan kan ik vast nog wel meedoen”

 • Dat kan inderdaad dan nog. Maar beseft u zich goed dat daar dan flinke kosten aan verbonden zijn! Als u nu helemaal niet meedoet (dus ook niet de kabel alvast aanlegt tot in de meterkast) en u wilt op een later moment aansluiten, dan kost u dat 650 euro !

“Als ik me nu al aanmeld… moet ik dan ook al maandelijks betalen ?”

 • Nee zeker niet – Het abonnement gaat in op het moment dat bij u thuis alles geregeld is. Dan gaat u ook pas betalen. We weten niet precies in welke volgorde de dorpen worden voorzien, maar het duurt maximaal 2 jaar.
“Ik heb geen zin om meer te gaan betalen”
 • Dat is een misverstand. Glasvezel heeft onterecht de naam duur te zijn. Goed nieuws: Veel pakketten zijn qua prijs gelijk aan of zelfs goedkoper dan wat u nu betaalt, niet iedereen realiseert zich dat. Weet u wat u nu betaalt?

Het is natuurlijk ook niet een kwestie van tevreden of niet tevreden zijn met de huidige aanbieders. KPN en Ziggo zijn beide prima dienstenaanbieders en wij hebben niets tegen deze bedrijven. Er is echter één heel groot verschil tussen deze telecomreuzen en Glasvezel Zuidenveld: zij gaan nooit het hele Zuidenveld van glasvezel voorzien, en zeker niet ‘gratis’ (het kost ons natuurlijk wel geld, heel veel zelfs).

En als het glasvezelnetwerk er eenmaal ligt, is de kans best aanwezig dat een KPN of Ziggo met een paar jaar ook op ons netwerk wil. Dat hopen we tenminste. Maar dan moet het glasvezelnetwerk er eerst wel liggen, en daarvoor moeten we voldoende abonnementen ophalen om te kunnen starten! Nu meedoen is niet voor iedereen een investering in vandaag, maar wel voor iedereen een investering in morgen!

De belangrijkste redenen om toch mee te doen:

 • In de toekomst zijn de koperverbindingen echt niet voldoende meer. Denk aan solidariteit met buitengebied, als het er niet komt, krijgen die mensen het ook niet en die hebben het hard nodig.
 • Je krijgt een toekomstbestendige verbinding, snelheid upload is van belang voor steeds meer toepassingen zoals zorg op afstand, huiswerk, backup smartphone, backup computer, domotica, thuiswerken enz.
 • Als je een abonnement neemt, draag je bij aan het realiseren van een toekomstbestendig glasvezelnetwerk in de gehele gemeente, de leefomgeving heeft dat hard nodig, denk aan senioren, huisartsen, kantoren, zorginstellingen, scholieren/studenten.
 • Als het netwerk er eenmaal ligt, zullen er vanzelf meer aanbieders op het netwerk komen.

Zie voor meer informatie: www.glasvezelzuidenveld.nl

Zie voor meer informatie: www.glasvezelzuidenveld.nl

Bron: Henk de Jonge, EDO Print
Dalen.nu