Graven – Glasvezel Zuidenveld

Er wordt al gegraven in de grond van de gemeente Coevorden en er gaat nog veel meer gegraven worden! Een glasvezelnetwerk wordt vrijwel geheel in de grond aangelegd. Eigenlijk zijn de wijkcentrales, of Pops, het enige bovengrondse bewijs van de aanwezigheid van het glasvezelnet.

Zoals we op onze informatieavonden ook al vertelden, wordt eerst de hoofdbuizenstructuur aangelegd. Langs de doorgaande wegen en straten. Pas later worden de trajecten naar de woningen gegraven of geschoten.

Dat klinkt allemaal nog redelijk simpel, toch? Je graaft een sleuf, legt er een buis in en klaar is Kees. Maar niet overal zijn de routes die de kabels af moeten leggen recht-toe-recht-aan. Je komt wel eens wat dikke bomen met de bijbehorende wortels tegen, of een sloot, een kanaal of een spoorlijn. En dan? Daar zijn allemaal slimme oplossingen voor.

Bij bomen kan in plaats van een gegraven, een gestuurde boring uitgevoerd worden waarbij de boomwortels worden ontzien. In geval van een sloot of kanaal wordt ook een speciale boring uitgevoerd. Een gestuurde boring over langere afstand. Er wordt dan eerst met een flauwe helling schuin omlaag geboord tot de juiste diepte onder de bodem van de waterweg. Vervolgens wordt er onder de waterweg door geboord en aan de overkant gaat de boor weer met een flauwe helling omhoog. Deze techniek met een gestuurde boring wordt ook toegepast als er  onder een spoorlijn of snelweg door geboord moet worden. Een interessante techniek waar we nog wel eens vaker op terug zullen komen.

Voorlopig laten we ons graafverhaal hier even bij.  U krijgt, wanneer er bij u in de buurt/straat gegraven gaat worden, altijd eerst een “graafbrief” in de brievenbus, waarin staat wanneer er in uw straat gegraven wordt. En met het advies om uw auto, als u die dagelijks gebruikt, even ergens anders te parkeren. U weet dus altijd ruim op tijd wanneer er bij u in de straat gegraven wordt.

Heeft u zelf foto’s of een filmpje gemaakt van het graven bij u in de buurt? Deel ze op de facebookpagina van Glasvezel Zuidenveld!

Bron: Glasvezel Zuidenveld
Blogdatum: 9 juli 2019
Auteur: Marja Jonkers