Zonne-energie

Bijna iedereen heeft ze waarschijnlijk al eens bij iemand op het dak zien liggen. 
Maar wat zijn zonnepanelen nu eigenlijk en wat doen ze precies?

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd (FP) zijn panelen die zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit. Doordat voor deze opwekking van elektriciteit alleen de zon wordt gebruikt, is dit een vorm van duurzame energieproductie.

Hoe werkt het?

In het kort werkt zonne-energie als volgt. Zodra er licht op een zonnecel valt ontstaat er elektrische spanning tussen twee lagen van de zonnecel. Deze spanning wordt opgevangen en naar een omvormer (link) gestuurd, die er bruikbare energie van maakt, die wordt doorgestuurd naar de meterkast.

Zonnecollector

Een zonnepaneel mag u niet verwarren met een zonnecollector. Een zonnecollector is namelijk bedoeld om een vloeistof (meestal water met antivries) te verwarmen. Met het verwarmde water van de zonnecollector kan een zonneboiler op zijn beurt weer water voor gebruik in het huishouden verwarmen. Hierdoor kan al snel bijna de helft van al het warme water dat in huis verbruikt wordt, worden opgewarmd met een zonneboiler. Dit scheelt u op jaarbasis ongeveer € 80,- op uw energierekening.

Is uw dak geschikt?

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen op uw dak en wilt u weten of uw dak geschikt is, kijk dan op Zonatlas.nl of op Zonnekaart.nl.

Meer lezen?

Lees verder over duurzaamheid, energie en alle achtergronden op de pagina Interessante links.