Wandelen in en om Dalen: terugblik 2021

In november 2019 zijn vier wandelroutes door en rond Dalen geopend door toenmalig wethouder Jan Zwiers. De routes hebben elk een eigen thema en een eigen logo. 

  • De rode route met molen is de Cultuur en Historische route
  • De blauwe route met wandelaar is de Gezondheid en Beweging route
  • De groene route met vogel is de Natuur route en
  • De bruine route met trekker is de Landbouw en Boerderijen route.

Elke route is ongeveer 10 km lang en samen vormen ze een marathon.

In februari 2021 is daar de website wandelroutesdalen.nl bijgekomen ter ondersteuning van de routes. We hebben als werkgroep het idee dat beide een groot succes zijn en menig Dalenaar en bezoeker van ons dorp, enthousiast gebruik van beide heeft gemaakt.

Maar meten is weten. Daarom hebben we de statistieken opgevraagd over het gebruik van onze website. Over heel 2021 is de website meer dan 2000 keer bezocht. Verreweg de meeste keren via het scannen van een QR-code die op de borden langs de route staan. Dat klopt wel, want de website is in driekwart van de gevallen benaderd via een mobiele telefoon.

In totaal zijn er bijna 15.000 pagina’s bekeken, is er meer dan 200 keer een geluidsfragment beluisterd en is bijna 400 keer een routekaart gedownload. 

Op de Cultuur en Historieroute, hebben de geluidsfragmenten over de kerkklok en de prehistorische boerderij de meeste aandacht gekregen. Bij de vogels op de Natuurroute ligt het dichter bij elkaar, maar de rietgors, de wulp en het roodborstje springen er daar licht uit.

Al met al zijn wij heel tevreden over deze getallen. We hebben het idee dat er in een behoefte wordt voorzien. In het kader van het thema ‘Gezondheid en Bewegen’ zijn er langs de route beweegtoestellen geplaatst. Iedereen mag daar vrij gebruik van maken. Informatie over hoe je deze toestellen kunt gebruiken staat, weliswaar summier, op onze website wandelroutesdalen.
Aan het thema van de route ‘Landbouw en Boerderijen’ zal op korte termijn nog invulling worden gegeven.

Hopelijk kunnen we ook volgend jaar weer zeggen dat de wandelroutes in en om Dalen goed bezocht zijn. Veel wandelplezier gewenst!

De wandelwerkgroep,

Wendelien Böttger, Riekus Hazelaar, Roelof Beek, Jan Oostenbrink, Harry Ruinemans en Wim Vogelzang