RTV Drenthe: Vrijwilligers werken zich in het zweet voor een veiliger sportpark in Dalen

Bron: RTV Drenthe

Het zijn de laatste vierkante meters aan oude tegels die deze ochtend gelicht worden. Buiten, bij de kantine van sportpark ’t Grootveld in Dalen, werken vrijwilligers van Dorpsbelangen en van de groenploeg van de voetbalclub flink door. “Want er is hier de komende weken nog genoeg te doen.”

Harry Ruinemans is een van die vrijwilligers. “We werken meestal met een man of tien samen om een klus op te pakken. Al dat werk scheelt de voetbalvereniging behoorlijk in de kosten. En het is nog gezellig ook. Beter dan een beetje voor het raam zitten.”

Normaal gesproken doen de vrijwilligers van de groenploeg vooral onderhoud aan de velden en het terrein, maar de komende weken staan er grotere klussen op de agenda. Zo is inmiddels een hele strook bosjes op het terrein weggehaald en worden duizenden tegels en stenen afgevoerd. De komende weken werken de vrijwilligers, samen met een aannemer in opdracht van de gemeente Coevorden, aan een groot project om het gehele terrein van een facelift te voorzien.

Al jaren op het verlanglijstje in Dalen

Folkert Sinnema, lid van Dorpsbelangen Dalen, is de aanstichter van het plan. “Op de achtergrond hebben we dit al jaren geleden bedacht en uitgetekend”, zegt hij. “Samen met wethouders van de gemeente hebben we in 2019 een rondje door het dorp gemaakt om alle verkeersknelpunten in beeld te krijgen. Nou, het terrein voor het sportpark hoort daar zeker bij.”

Vrijwilligers pakken samen het terrein van sportpark 't Grootveld in Dalen aan
Vrijwilligers pakken samen het terrein van sportpark ’t Grootveld in Dalen aan© RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Nog wel, want straks moet het hier een stuk verkeersveiliger zijn. Aan de rand van de toegangsweg naar het sportpark is inmiddels een forse strook begroeiing verwijderd en zijn nieuwe hoge ballenvangers geplaatst. “Zo hebben we ruimte gemaakt om hier straks een vrijliggend voetpad en fietspad aan te leggen. En daarmee kunnen we de verschillende verkeersstromen veel beter uit elkaar krijgen. Nu nog lopen en fietsen mensen langs elkaar en daar moeten auto’s dan ook nog tussendoor. Dat is gewoon niet wenselijk meer. Op drukke dagen – en die zijn er best vaak – is het een soort mierennest en gaat het meestal net goed.”

Daar komt bij dat het straatwerk rondom het sportpark op veel plekken nog een rommeltje is, zegt Ruinemans. “Het ligt er op veel plekken nog schots en scheef. Dat is ook gevaarlijk voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel. En het ziet er niet uit, echt achterstallig onderhoud.”

Vrijwilligers pakken samen het terrein van sportpark 't Grootveld in Dalen aan
Vrijwilligers pakken samen het terrein van sportpark ’t Grootveld in Dalen aan© RTV Drenthe / Wouter van Dijk

De komende weken ondergaat het terrein een metamorfose. Niet alleen de indeling voor het verkeer wordt aangepakt, er komen ook onder meer nieuwe fietsenstallingen en een nieuwe plek voor de vuilcontainers. Delen van het werk worden opgepakt door de gemeente Coevorden, die hiervoor een aannemer heeft aangesteld, maar heel veel klussen pakken de vrijwilligers uit het dorp ook op. Sinnema: “Dat is mooi, want dat drukt de kosten, maar het is vooral voor de gemeente ook een signaal dat er voor ons voldoende draagvlak is om de situatie te verbeteren.”

Inmiddels zijn de meeste oude stenen wel weg. “Het werk schiet behoorlijk op, dankzij onze grote groep vrijwilligers. Het plan is dat we nog voor de zomervakantie klaar zijn, dat lijkt wel te gaan lukken”, aldus Sinnema. Het sportpark blijft tijdens het werk de komende weken wel bereikbaar.

‘We wilden een breedgedragen plan, dat is gelukt’

Wethouder Erik Holties (BBC2014) is tevreden met de inzet van de inwoners van Dalen. “Het is heel mooi om te zien dat er binnen het dorp voldoende mankracht gevonden is om samen hiermee aan de slag te gaan.” De gemeente ondersteunt het herinrichtingsplan financieel, maar wel op één voorwaarde, zegt Holties.

“We wilden wel graag zien dat er een breedgedragen plan zou komen, dát is gelukt. De werkgroep kwam zelf met een inrichtingsplan en startte recent met de werkzaamheden. Er zijn inmiddels bosjes en tegels weggehaald en nu werken ook onze mensen van de gemeente aan de herinrichting.”

Het is de bedoeling dat het gehele project nog vóór het nieuwe schooljaar afgerond is. “Later dit jaar plaatsen we nog een nieuw entreebord”, zegt Holties.

Lees meer en bekijk het filmpje op de website van RTV Drenthe via deze link.