Nieuw tankstation én woningbouw in Dalen

Bron tekst en foto’s: RTV Drenthe

Met de komst van een nieuw tankstation langs de N34 bij Dalen, zal de entree van het dorp de komende tijd compleet veranderen. De bedoeling is dat het tankstation vanaf september gebouwd gaat worden. Op de plek van het oude tankstation in het dorp – aan de Emmerweg – ontstaat ruimte voor een nieuw appartementencomplex.

Dat meldt de Dalense ontwikkelaar Marthijs Wegdam, die al sinds 2017 werkt aan dit plan voor het dorp. “We zijn nu met de aankoop van benodigde grond langs de N34 een stap dichterbij. De komende maanden moeten nog de nodige procedures doorlopen worden, maar als het goed is kan dan na de zomervakantie daadwerkelijk de schop de grond in.”

‘Tankstation met groen en duurzaam karakter’

Vlak langs de Burgemeester Fonteinstraat, de invalsweg van het dorp, is ruimte voor het nieuwe Avia-tankstation met acht pompen. “Het station moet een groen en duurzaam karakter krijgen”, zegt Wegdam. “Denk aan een overkapping met begroeiing, de nodige zonnepanelen en uiteraard een laadplein voor elektrische auto’s.”

Toegang van de huidige parkeerplaats, met op de achtergrond de N34
Toegang van de huidige parkeerplaats, met op de achtergrond de N34© RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Een perceel van ruim 8.500 vierkante meter – nu deels nog in gebruik als vrachtwagenparkeerplaats – was al in handen van de ontwikkelaar. Daar is 1.000 vierkante meter bijgekomen. “Dat geeft ons nu meer mogelijkheden om het tankstation goed in te richten, met zicht vanaf de weg. Bovendien hebben we extra ruimte om groen aan te planten aan de kant van de woningen achter het terrein.”

Flexwerkplek, horeca en wasstation

In eerste instantie wordt het tankstation zelf gerealiseerd. Snel daarna moet er ook een flexwerkplek komen, met een eenvoudige horecavoorziening. “Zodat mensen hier even hun laptop uit kunnen klappen om wat werk te doen en een broodje te eten, terwijl de auto wordt opgeladen.” Ook ligt er voor de langere termijn nog een plan voor een duurzaam wasstation op deze locatie. “We gaan dit in fases verder realiseren.”

Ook de entree van het dorp vanaf de N34 moet worden aangepakt
Ook de entree van het dorp vanaf de N34 moet worden aangepakt© RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Aanpak entree van het dorp

“Het tankstation is prima bereikbaar vanaf het dorp, maar vooral ook interessant voor doorgaand verkeer op de N34”, zegt Wegdam. Het project is volgens de ontwikkelaar in samenwerking met de gemeente Coevorden en een werkgroep vanuit Dorpsbelangen Dalen uitgewerkt.

Dat bevestigt Folkert Sinnema van die werkgroep. “Voor ons biedt deze ontwikkeling een mooie kans om de entree van Dalen fors op te knappen. De Burgemeester Fonteinstraat is nu in slechte staat en er wordt te hard gereden. Door in samenhang met de komst van het tankstation deze weg opnieuw in te richten, ontstaat er een mooiere toegang tot het dorp.”

Ook de gemeente ziet graag een betere entree voor het dorp, zegt een woordvoerder. “We zijn daarom in goed overleg met dorpsbelangen en met Wegdam over zowel het toekomstige tankstation als aanpak van de weg. Daarbij hebben we aandacht voor zowel de verkeersveiligheid als voor groen.”

Er zijn inmiddels verschillende varianten uitgewerkt en doorgerekend. Een optie zou zijn om op de kruising Burgemeester Fonteinstraat/Kleine Veld een nieuwe rotonde aan te leggen, waar dan straks ook de inrit naar het nieuwe tankstation op aansluit. Sinnema: “Dát plan heeft onze voorkeur.”

Het bestaande tankstation in Dalen, met links de al gerealiseerde nieuwbouw
Het bestaande tankstation in Dalen, met links de al gerealiseerde nieuwbouw© RTV Drenthe / Wouter van Dijk

De nieuwbouw van het station zorgt volgens de ontwikkelaar voor nóg een kans voor Dalen. “Als het nieuwe tankstation eenmaal in bedrijf is, kan het oude tankstation aan de Emmerweg worden afgebroken. Op deze plek ontstaat vervolgens ruimte voor een nieuw complex met twaalf appartementen. We verwachten begin volgend jaar met die bouw te kunnen starten.”

‘Betaalbare appartementen voor senioren en starters’

Het nieuwe complex zal ongeveer een kopie worden van het gebouw naast het tankstation, dat recent al werd opgeleverd. “Waarmee Dalen dus in relatief korte tijd in totaal 24 appartementen extra heeft. We richten ons met dit project op zowel koop- als huurappartementen in de betaalbare categorie. Wat we nu zien, is een mooie mix van senioren en starters.” Om de leefbaarheid in het dorp te vergroten gaf de provincie een subsidie van 136.000 euro voor dit project.
Sanering van de grond onder het tankstation zal volgens Wegdam meevallen. “In 2000 is dat al voor een groot deel gebeurd, toen er nieuwe tanks werden geplaatst. Er zit nog wat restvervuiling, maar dat lijkt volgens onderzoeken mee te vallen.”

Foto boven artikel: De plek waar het nieuwe tankstation bij Dalen moet komen© RTV Drenthe / Wouter van Dijk