Duurzaamheid Dalen

De Werkgroep Duurzaam Dalen vraagt aandacht voor een aantal onderwerpen.

Energielabel van je huis

Een mededorpsgenoot stelde ons hierover een aantal vragen voor wat meer duidelijkheid. We hebben ze doorgespeeld naar Anita Speelman.

Anita: “Je hebt 2 soorten energielabels, voorlopige energielabels en definitieve energielabels. Iedere woning heeft sinds 2015 een voorlopig energielabel gekregen op basis van het bouwjaar van de woning. Bij verkoop van de woning moet je als woningeigenaar van het voorlopige energielabel een definitief energielabel maken. Dat moeten woningeigenaren zelf doen door in te loggen met hun DigiD op de website www.energielabelvoorwoningen.nl.

Vervolgens worden er 10 woningkenmerken beoordeeld door de woningeigenaar en als die daar mee klaar is en hij heeft bewijs(zen) toegevoegd moet er een zgn. erkende energielabeldeskundige gekozen worden. Dat is een deskundige die bevoegd is om (op afstand) de aanvraag te beoordelen, dus niet ter plekke de woning controleert/inspecteert. Als de deskundige de aanvraag goedkeurt en afmeldt, is het definitief energielabel klaar en wordt het naar de woningeigenaar toe gemaild. De kosten hiervan zijn nu nog € 7,50.

Echter, vanaf 1 januari 2021 verandert de methode van het opstellen van het energielabel voor woningen. Gelukkig moeten de desbetreffende deskundigen weer (aanvullende) examens doen en dienen de bedrijven die de energielabels afmelden weer gecertificeerd te zijn. De energielabels worden dan weer berekend volgens de nieuwe NTA8800 eisen en de woning wordt ter plekke geïnspecteerd. Het gevolg zal zijn dat de kosten voor het opstellen en afmelden van de energielabels stukken duurder zal worden (190,–) 

De Werkgroep Duurzaam Dalen biedt aan een informatieavond te organiseren. Daarvoor moeten we de interesse peilen. Wilt u deelnemen, meldt u zich dan aan via de mail: duurzaamdalen@samendalen.nl

Opleiding energiecoach

Al eerder is aangegeven, maar vanwege de vakantieperiode misschien aan de aandacht ontsnapt.  Daarom nog een keertje:
Samen met andere werkgroepen Duurzaam in de gemeente Coevorden willen we graag een aantal dorpsgenoten deze cursus laten volgen. Een energiecoach adviseert mede-inwoners over de mogelijkheden hun huis meer duurzaam te maken.  Een erg leuke maar vooral ook dankbare vrijwilligersklus. Niet dat je er heel veel tijd aan kwijt zal zijn, maar je bewijst de inwoners van Dalen een enorme dienst. 

Voor alle duidelijkheid: je wordt niet tot specialist opgeleid, maar weet de vrager wel wegwijs te maken in de mogelijkheden. Meer gedetailleerde informatie komt dan van specialisten. Denk daarbij aan gespecialiseerde installatie-, bouw – en bouwadviesbedrijven. En die hebben we gelukkig ook in Dalen. 

Dus een inspirerende oproep aan geïnteresseerden: duurzaamdalen@samendalen.nl

Elektrische leenauto

Bent u geïnteresseerd in een elektrische leenauto? Meer info?: duurzaamdalen@samendalen.nl