Oproep: nestkastjes tegen de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de laatste jaren begonnen aan een flinke opmars en kan zorgen voor behoorlijk wat overlast. Velen van ons hebben dit het afgelopen jaar aan den lijve ondervonden met name daar waar veel eiken voorkomen. De Werkgroep Groen van Dorpsbelangen Dalen streeft er naar dat er in het dorp meer nestkastjes komen.

Bestrijding

De overlast bestrijden met chemische middelen veroorzaakt veel nevenschade. Deze middelen doden vrijwel alle soorten insecten in de eikenbomen en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Beter is het gebruik te maken van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en dat zijn vooral de vogels. Door o.a. het ophangen van nestkastjes in de eikenbomen zullen er meer vogels broeden in de omgeving van de eikenbomen en zullen ze hun jongen vooral voeden met de processierups, wat een vermindering van het aantal rupsen oplevert. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden de processierups op een goede natuurlijke manier te bestrijden. Daar komen we later op terug.

Nestkastjes per straat of wijk

De Werkgroep Groen wil een bijdrage leveren door samen met de inwoners van Dalen de processierups op een natuurlijke manier te bestrijden. We bieden de mogelijkheid bij ons nestkastjes te bestellen tegen een gereduceerde prijs. Niet individueel maar als groep, dus voor een straat of wijk waar de processierups voorkomt. Per straat of wijk hebben we dan een aanspreekpunt. Uiteraard is dit aanbod alleen van toepassing voor straten of wijken waar de eikenbomen voorkomen. Ook gaan we u de komende maanden regelmatig informeren over de bestrijding van de eikenprocessierups en de voortgang van de actie

Graag horen we van u of er belangstelling is voor de nestkastjes en hoeveel u eventueel denkt nodig te hebben. U kunt contact opnemen via de mail van de werkgroep.

Voor 15 januari bestellen

Willen we het komend jaar nog van start gaan, wacht dan niet te lang. Laten we afspreken uiterlijk 15 januari. De kastjes moeten nog gemaakt worden en o.a. de mezen zijn driftige beestjes die al vroeg op zoek gaan naar nestgelegenheid.

Werkgroep Groen
Dorpsbelangen Dalen

Henk Kamping