Taizé-viering in de Dorpskerk

Op zondagavond 16 juni 2024 om 19.00 uur is er in de Dorpskerk een Taizéviering.
Het thema is: ‘Wachten tot de tijd rijp is’.
Iedereen is welkom bij deze viering in de sfeer en stijl van Taizé.

Wat is een Taizé-viering?

De Taizé-viering heeft een meditatief karakter en is ontstaan in het Franse dorpje Taizé (Bourgogne). Taizé-liederen worden afgewisseld met stiltes en korte teksten. Een Taizé-viering is een korte viering, met weinig gesproken woorden, stiltes en veel zang. Centraal in deze oude kerk is de tafel met het ‘Licht’. De kaarsen, de lichtjes, symbool voor het licht dat het duister overwint.

Bij een ‘gebed in de sfeer van Taizé’ ontbreekt een in het front zichtbare voorganger; ieder richt zijn of haar blik op een icoon, op de Paaskaars, naar binnen, op Christus. Een belangrijk kenmerk van Taizé-vieringen zijn de liederen die in rustig tempo worden gezongen en langere tijd worden herhaald. De liederen zijn erop gericht mensen te helpen tijd te nemen in Gods aanwezigheid.

De eenvoudige liederen uit Taizé geven ons ook de mogelijkheid om te bidden als we alleen zijn, overdag, ’s nachts, op het werk of onderweg. Liederen waar je stil van wordt. Stiltes die langer duren dan we in het algemeen in de kerk gewend zijn. In de stilte kun je wat gezongen en gelezen is overdenken. Je kunt je op adem laten komen.

Stil zijn in Gods aanwezigheid, om zijn Geest te ontvangen, is bidden voor wat er in je opkomt. Ga in gedachten de afgelopen dag/week na. Je zult aanleidingen vinden om te danken, om je verlangens en zorgen te delen, pijn, angst en vreugde onder ogen te komen, om dingen los te laten en om dingen toe te vertrouwen. Gebeden voor anderen zullen bij je opkomen.

Voel je welkom in de Dorpskerk van Dalen.