Wellington met stilton, snijbiet en walnoten

In deze tijd zoeken we recepten om tijdens de kerstdagen de sfeer nog gezelliger te maken. Iets vegetarisch is niet meer vreemd. Er zijn steeds meer mensen die op zoek gaan naar vegetarische gerechten. Dit is een heerlijke combinatie!

Wat heb je nodig?

Voor zes personen:
12 sjalotten, gepeld
25 gram boter
100 gram walnoten, grof gehakt
200 gram Stilton, verbrokkeld
1 el. tijmblaadjes
500 gram snijbiet, zonder stugge stelen en in fijne reepjes
500 gram bladerdeeg
1 ei, losgeklopt

Hoe maak je het?

Bak de sjalotten in 15 min op laag vuur zacht en bruin in de helft van de boter. Schep ze dan in een kom om met de walnoten, kaas en tijm.
Blancheer de snijbiet 1 min en laat goed uitlekken. Doe de reepjes dan met de rest van de boter, wat zout en versgemalen peper in de pan van de sjalotten. Bak de snijbiet in 1-2 min iets droger en schep het dan door het sjalot-mengsel. Laat het afkoelen.
Verwarm de oven voor tot 200 graden. Rol het bladerdeeg uit tot een vierkante lap van 35 cm. Snijd de lap doormidden. Schep de vulling als een flinke berg op de lap bladerdeeg. Kwast de randen in met ei. Leg de tweede deeg-lap erop en druk het pakket rondom stevig dicht. Snij het deeg bij en druk de randen wat platter. Snij wat inkepingen in de bovenkant en decoreer met wat overgebleven bladerdeeg. Kwast het deeg rondom in met ei en bak het pakket in 40 min. knapperig en goudbruin.

Tip

Dit is één van de vele mogelijkheden rondom kerst. Een complete maaltijd bestaat uit verschillende smaken. Zuur, zoet, zout, bitter… van alles een beetje. Dat kan in verschillende recepten tot een totale combinatie gemaakt worden of in één recept toegevoegd worden. Zo is er voor elk wat wils.

Hele fijne feestdagen allemaal met gezelligheid en lekkers.

Heb jij ook een recept wat je wilt delen op SamenDalen? Stuur dit dan samen met twee liggende foto’s op naar contact@samendalen.nl