Paella van Salomon uit Amsterdam

Deze Paella van Salomon, de paella-man uit Amsterdam, heeft hij leren maken van oude señora’s op Ibiza. Hij is heerlijk, lukt eigenlijk altijd. Je begint met een vol aanrecht, maar aan het einde van de rit zijn alle doosjes en potjes leeg en staat je pan lekker te pruttelen.

En dan heb je een super paella met onderin de pan een heerlijk bruin, knapperig korstje, de ‘sucrado’. Die hoort bij een echte paella.

Wat heb je nodig?

Voor 4-6 personen
4 Roma tomaten (maar een blik tomaten kan ook, tomatenpuree niet)
3 tenen knoflook
1 doosje saffraandraadjes
1 eetlepel paprikapoeder

4 kippenbouten, of ongeveer evenveel drumsticks of kippenvleugels of een hele kip in stukken. (kip met botjes en vel werken het best, dan heb je de meeste smaak, dus geen kipfilet)
150 ml olijfolie
500g diepvries reuzengarnalen (ietsje meer is niet erg als dat zo uitkomt)

1 pot gevogeltefond en 1 pot visfond (380 ml) of gewoon die hoeveelheid kippenbouillon en visbouillon  van een blokje met heet water. Visbouillon draagt echt bij aan de smaak, dus niet weglaten. (is gewoon bij de Plus te krijgen)

250 g sperziebonen
400 g risottorijst
3 takjes rozemarijn
paellapan (doorsnee 35 cm) of een flinke braadpan
deksel of aluminiumfolie

Hoe maak je het?

Maak de tomatenknoflooksaus door de tomaten en de knoflook te raspen. Velletjes gooi je weg. Saffraan en paprikapoeder er bij. Kan van te voren.

Hak de kip in kleinere stukken en zout grondig.

Verhit de pan op hoog vuur. Schenk alle olie in de pan. Bak de stukken kip mooi donkerbruin. Schep de garnalen er bij en bak ze mee tot ze roze zijn.

Schenk nu de tomatensaus erbij en de vis- en kippenbouillon. Roer de boontjes er door en schenk water erbij bijna tot de rand van de pan. 

Wacht tot alles kookt en verdeel dan de rijst voorzichtig over de hele pan. Vanaf nu mag je NIET meer roeren! Het vuur houd je redelijk hoog, het vocht zal gaan borrelen en langzaam inkoken. Controleer of de bovenste korrels (beet)gaar zijn. Dan zijn de onderste zeker goed. Zo niet, kook de paella dan nog 5 minuten langer.

Draai het vuur uit, leg de rozemarijntakjes op de paella, dek de pan af en laat nog 10 minuten staan.

Waarom dit recept?

Deze paella maak ik vaak als ik voor veel mensen tegelijk kook. Een soort erwtensoep maar dan Spaans,  zomers en speciaal. En heerlijk met kerst, als alle kinderen er zijn, met vrienden of als er familie komt. Eén of twee grote pannen op tafel en scheppen maar! En lekker rommelen met de botjes.

Zonder vlees kan ie, maar kook hem als het even kan op een dag dat je wel vlees wil eten.

Tips 

Soms lijkt de rijst maar niet gaar te worden. Dan moet er wat water bij.

Met een pollepel laat ik af en toe wat water onderin de pan komen, zodat de korst niet te zwart wordt.

Succes en eet smakelijk!

Grietje