Oliebollen zelf gemaakt!

Hoe lekker is het om zelf je oliebollenbeslag te maken?

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 20 bollen:
1 citroen
1 zure appel
75 gram rozijnen
75 gram krenten
1/2 liter melk
20-25 gram verse gist of 1 zakje gistkorrels a 7 gram
1 theelepel suiker
500 gram bloem
1 theelepel zout
50 gram fijngehakte sukade
1 theelepel kaneel
olie voor het frituren
poedersuiker (uit strooibus)

Hoe maak je het?

Voorbereiding:

Boen de citroen schoon onder stromend koud water. Droog hem af met keukenpapier en rasp de schil op een fijne rasp. Snijd de vrucht daarna doormidden en pers de helften uit.
Schil de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes, doe ze in een kom en besprenkel ze met het citroensap.
Was de rozijnen en krenten en laat ze uitlekken.
Verwarm de melk in een steelpan tot handwarm (max. 40 graden C)
Verkruimel de verse gist in een kommetje en meng de kruimels met suiker en 1 dl lauwwarme melk en roer het mengsel glad.
Meng de bloem met het zout in een beslagkom, maak een kuiltje in het midden en giet daarin de gistoplossing. Schenk de rest van de lauwwarme melk erbij en meng het geheel met een (houten) lepel of een handmixer, voorzien van deeghaken, tot een glad beslag.
Roer de geraspte citroenschil, de stukjes appel met het citroensap, de rozijnen en krenten, de sukade en kaneel door het beslag.
Dek de kom af met een doek of plastic folie en laat het beslag ca 1 uur rijzen op een warme plek.

Bereiding en afwerking:

Verhit de frituurolie tot 180 graden C.

Dompel 2 lepels of een ijsbolletjestang even in de hete olie (dit voorkomt dat het beslag blijft plakken) en schep het beslag hiermee in bolletjes (niet meer dan 4 a 5 tegelijk, anders koelt de olie te sterk af) in de hete olie.  Frituur de oliebollen mooi goudbruin en gaar (8-10 minuten; draai ze halverwege eenmaal om met een schuimspaan).
Laat de bollen uitlekken op keukenpapier en frituur de rest van het beslag op dezelfde manier.
Leg de bollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker.

Tips

Er is ook variatie mogelijk 🙂
Voeg aan het beslag 75 gram fijngehakte of verkruimelde walnoten en/of in stukjes gesneden gedroogde abrikozen toe.
Gevulde oliebollen: snijd de afgekoelde oliebollen open en vul ze met banketbakkersroom of stijfgeklopte slagroom.

Iedereen een fijne oudjaarsavond en een gelukkig 2021 toegewenst!

Heeft u ook een recept voor op SamenDalen? Maak er twee liggende foto’s van en stuur het recept naar contact@Samendalen.nl

oliebollen