Achterhoekse karnemelkse saus met spekjes

De een gruwelt ervan, de ander vindt het heerlijk!

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor 2 personen:
* 0,25 liter karnemelk
* 250 gram gezouten zuurkoolspekjes
* 2 eetlepels bloem
* scheutje koud water
* scheutje koffieroom of room
* snufje zout
* versgemalen peper

Hoe maak je het?

Je bakt de spekjes mooi bruin. Giet de karnemelk in een steelpannetje.
Maak in een schaaltje een papje van bloem en het water en giet dit erbij. Roer flink.
Zet het pannetje op hoog vuur en breng het geheel, al roerend, aan de kook. Zet het vuur direct lager zodra het begint te koken, en zorg dat het zo’n 6 minuten heel zacht doorkookt. Blijf constant roeren om aanbranden te voorkomen!
Zet na 6 minuten het fornuis uit en voeg een snufje zout, wat versgemalen peper, een scheutje (koffie)room en de spekjes toe.
Serveren met sla, gekookte eieren en gekookte aardappelen.

Waarom dit recept, is er een herinnering of anekdote?

De een gruwelt ervan of je vindt het heerlijk! Als kind vond ik het niet echt lekker, maar later begon ik het wel te waarderen. Nu smullen wij er allemaal van!

Ik had het wel eens gemaakt maar het lukte mij niet om de saus mooi glad te krijgen. Ik had altijd klontjes.
Totdat mijn vader in het ziekenhuis in Nijmegen moest verblijven.
In de bezoekersruimte lag De Gelderlander (krant) met een artikel over:“Gewoon Achterhoekse saus zoals hij hoort te zijn, zonder allerlei rare dingetje erin”.
Toen kwam mijn herinnering over dit gerecht weer boven. Ik heb het daar gekopieerd en thuis gemaakt. Het lukte zonder klontjes!

Tips

Gooi het spekvet weg, dan is het minder vet! De eerste ingrediënten moeten koud gemengd worden. En vanaf het begin blijven roeren!

Met smakelijke groet,

Monique