Open dag Selkersgoorn: Komt D(w)aler terug in Dalen?

Wij wonen al zo’n 30 jaar niet meer in Dalen. We hebben op verschillende plaatsen in de provincie Groningen gewoond. Uiteindelijk zijn we toch weer in Drenthe terechtgekomen. We wonen nu in een bosrijke omgeving met een grote tuin. Mijn vrouw vindt het hier prachtig; wandelen met de hond in het bos en druk met haar hobby’s en kleinkind.

We wonen op een redelijke afstand van Dalen, maar niet te ver voor mij, om er toch regelmatig te zijn. En als je dan na 30 jaar weer regelmatig in Dalen komt, pak je de draad op van toen je vertrokken bent. Omgang met je vrienden, zondag naar de VV Dalen. En voor je het weet doe je wat werk in de groenploeg van de voetbalvereniging, loop je o.a. mee met de zomermarkten, de Drentse Fiets4Daagse en SamenDalen. Ik voel mij weer een echte Dalenaar. Alleen: Ik woon hier niet!

Ik loop tegen de tachtig jaar. We zijn we nog steeds tevreden waar we wonen. Toch denken wij er wel eens over na hoe het verder moet als je minder mobiel wordt. Een grote tuin; mag je steeds een beroep op de kinderen doen? Die hebben ook hun eigen leven. En de boodschappen? Bij ons in het dorp is geen supermarkt. Geen dokter, geen tandarts en ook geen bibliotheek. Zolang je nog auto kunt rijden is het geen probleem. Dan is 10 kilometer niet zo ver. Maar ik weet niet wat ons te wachten staat. Dit houdt ons wel bezig. We redden ons nu nog best, maar het is wel verstandig om je op tijd te oriënteren op wat je wilt en wat mogelijk is om toch onbezorgd van je oude dag te kunnen genieten.

Open dag Selkersgoorn

Zaterdag 4 november was er een open dag in Woon- en zorgcentrum Selkersgoorn in Dalen. Daar gingen we dus kijken en wat informatie verzamelen. We hadden misschien wel een ongelukkig tijdstip gekozen. Het personeel was net bezig met het voorbereiden van het middageten voor de bewoners. Maar ze namen alle tijd om ons van informatie te voorzien. Allereerst konden we een huiskamer bekijken. De bewoonster was nog met de maaltijd bezig. Op mijn vraag of ze het hier naar haar zin had antwoordde ze: ”Het is prima, want anders was ik hier al lang weggeweest.” 

Over de Selkersgoorn, Maandehof 11 Dalen

Woonwijkcentrum Selkersgoorn bestaat uit 3 wooneenheden en omvat 8 tijdelijke zorgappartementen en 38 aanleunwoningen. 

De zorgappartementen bieden onder andere hulp aan patiënten die net uit het ziekenhuis komen en waar thuis geen mogelijkheid is om extra zorg te geven. Er worden zorg en behandelingen gegeven, die voor herstel nodig zijn. Het is mogelijk om hier tijdelijk met je partner te wonen.

Aanleunwoningen zijn zelfstandige huurappartementen met een keuken, berging, balkon en een aparte slaapkamer. Ze zijn ook geschikt voor echtparen. De verhuur gaat via Domesta.  Bij een beroep op zorg wordt dit bij de zorgbemiddelaar aangegeven.

Dagbesteding

Alle bewoners van de Selkersgoorn en ook de inwoners van Dalen en omgeving kunnen gebruik maken van de dagbesteding. Bij de dagbesteding zit je in het normale huislijke dagritme. Je kunt er kaarten, de krant lezen of televisie kijken. Je kookt met elkaar, je drinkt koffie en gaat ’s avond weer naar huis.

Restaurant Selkersgoorn

Ook heeft Selkersgoorn een eigen restaurant. Het restaurant is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 14.00 uur. Er wordt veel georganiseerd. Iedere dinsdag een koffie-uurtje. Op zondagen koffie met wat lekkers en na de koffie een borrel of een glaasje fris met een hapje.
Om 12.00 uur wordt er tegen betaling een warme maaltijd geserveerd. Hier kan iedereen gebruik van maken. Dus ook de inwoners van Dalen. Voor meer mogelijkheden, bijvoorbeeld een verjaardagsfeest, is er ook ruimte.

Veel bekenden

Tot slot nog even een rondje door het restaurant gemaakt. Ik kwam er nog veel bekenden tegen. Overal even een praatje mee willen maken. Zover kwam ik niet. Mijn vrouw pakte me bij de arm en zei: “We moeten naar huis. De hond moet er nodig uit”.

We hebben het er thuis nog over gehad.  De discussie duurde niet lang.
Haar commentaar was kort en bondig. “Ik ben 8 jaar jonger dan jij bent.  Als jij niet meer zo goed ter been bent, is dat geen probleem. Mocht je in een rolstoel komen te zitten dan duw ik je wel. We gaan niet eerder naar de Selkersgoorn dan wanneer ik ook aan een rolstoel toe ben”.

Voorlopig kom ik nog niet weer in Dalen wonen. Maar als ik kom, kom ik samen met mijn vrouw.

D(w)aler