Museummolen ‘Jan Pol’

De achtkantige hoge stellingmolen “Jan Pol” is sinds 1820 een bepalend element in het dorpsgezicht van Dalen.
De Jan Pol is een koren- en pelmolen. De molen is nu als museum ingericht en draait ook zeer geregeld dankzij enkele vrijwillige molenaars.

De molen is gebouwd in 1876 als koren- en pelmolen, als opvolger van een oudere molen die een jaar eerder was verbrand. Vaak hebben er restauraties plaatsgevonden. In 2014 was de molen zover opgeknapt, dat hij weer gebruikt kon worden. Dat was vanaf 1986 niet meer mogelijk geweest.

De molen is genoemd naar de laatste molenaar, Jan Pol. 

In de oorlog heeft een aantal Joodse mensen ondergedoken gezeten in de molen. Zonodig verstopten zij zich onder de pelvloer. Ze hadden ook een radiozender. De Duitsers hebben een huisje in de buurt van de molen overhoop gehaald, omdat ze dachten dat het signaal daar vandaan kwam.

Molen Jan Pol kan nog steeds gebruikt worden en is te bezichtigen. In de molen wordt ook een deel van de collectie tentoongesteld van de Stichting Aold Daol’n.

Praktisch

Museummolen Jan Pol is van 1 april tot 1 november open op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 13.30. – 16.30 uur.

Voor groepsbezoeken en kinderfeestjes kunt u contact opnemen met Sina Lamberts: 0524 – 552439.

Bezoek aan de molen en rondleiding:  € 3,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar en vrienden van de Stichting Aold Daol’n hebben gratis toegang.

Bron: Molendatabase