GreenArtSpot Driftplein

In 2013 – 2014 heeft Natuurkunst Drenthe de eerste GreenArtSpot ontwikkeld en gerealiseerd. De internationaal werkende Kunstenaargroep Observatorium uit Rotterdam heeft de opdracht gekregen om deze eerste GreenArtSpot te ontwikkelen.

Young Observatorium (drie jonge kunstenaars) hebben vanuit de Artist Residence Dalen van de familie Sanders-ten Holte, hun onderzoek op locatie uitgevoerd. Met de resultaten van de verkennersweek zijn de kunstenaars vervolgens in het Rotterdamse atelier gaan werken aan een definitief ontwerp voor de GreenArtSpot Dalen. In het voorjaar van 2014 is het kunstwerk  geplaatst.

De locatie

De locatie ligt in een weilandengebied langs een brede sloot en het oude Drostendiep. Hierlangs loopt een pad. Het gebied is ook de scheiding tussen zand en veen. Vanaf het dorp Dalen gezien gaat een oud coulissenlandschap met veel oude eikenwallen over in een verkaveld landschap. Dit gebied, de zgn. madelanden, is in de zestiger jaren verkaveld en ontwaterd. Aan de rand van dit eerste deel van het verkavelde land ligt het Drostendiep. 

De makers

De GreenArtSpot is verzorgd door kunstenaarsgroep Observatorium. Observatorium is een samenwerkingsverband van drie kunstenaars: Geert van de Camp, Andre Dekker en Ruud Reutelingsperger. Zij wijden zich aan de verbindingen tussen kunst, landschap en maatschappij.

Het ontwerp

Het plein is een sculptuur. Het plattelandsplein is niet de vormgeving van het totale beschikbare oppervlak, maar een plein op het knooppunt. Drie driehoekige houten geraamtes van imaginaire gebouwen omsluiten een driehoekige halfverharde ruimte, die de illusie van een pleintje biedt en allerhande zit- en observatiemogelijkheden heeft.

De drie skeletten symboliseren drie Drentse typologieën van bebouwing, die men in de omgeving aantreft: hallenhuisboerderij, vakantiewoning en industriehal (voor industrie én voor recreatie).

Het thema ‘van klein agrarisch naar groot agrarisch en van klein toerisme naar groot toerisme’ is duidelijk afleesbaar in de vorm en vormgrootte van de geraamtes.

Paradoxen

Driftplein is een samenspel van paradoxen: een ‘binnen-buiten’ een ‘plein op een knooppunt’, een ’tekening als zitmeubel’. De tegenstrijdigheid van de term plattelandsplein is gebruikt om met sculptuur een open omslotenheid te creëren. Er is een intrigerende mengeling van attractie, suggestie en verpozing ontstaan. Bij behoefte zou men aan dit plein kunnen voortbouwen, wellicht dient zich ooit een economische activiteit aan….

bron: Natuurkunst Drenthe