Repair Café ook in Dalen

Op 19 maart wordt in Dalen het Repair Café geopend! We praten met Knels Laméris, die dit mogelijk heeft gemaakt.

Wat is een Repair Café?

Een kleine tien jaar geleden is het concept van het repair café bedacht in Amsterdam. Het bleek een schot in de roos en in de daaropvolgende jaren heeft het zich uitgebreid over het hele land en ook in het buitenland. In Dalen kwam vanuit de bibliotheek en Dorpsbelangen het idee om ook in Dalen een Repair Café te introduceren. Knels was bereid de voorbereiding hiervan op zich te nemen.

Weggooien? Mooi niet!

Doelstelling van het Repair Café is om duurzamer met spullen om te gaan, minder weg te gooien, en om samen met de inbrenger te proberen kapotte spullen te repareren, zodat ze weer gebruikt kunnen worden. Daarnaast is een Repair Café ook een sociaal gebeuren: je ontmoet elkaar, werkt samen, en ondertussen is het ook nog leerzaam.

Waar en wanneer is het Repair Café open?

Om de week op donderdagochtend in de bieb, van 9:30-11:45, in de even weken (dat is de donderdag waarop in de kom van Dalen de plasticcontainer aan de weg moet). De eerste keer is op donderdag 19 maart. Tot aan de zomervakantie gelden deze openingstijden, zo nodig kunnen ze daarna aangepast worden.

Wat kan er ingebracht worden?

Alle vragen zijn in beginsel welkom; kom gerust langs, er is vaak een oplossing. Een afspraak maken is niet nodig, ook zijn er geen kosten aan het herstelwerk verbonden. Als er onderdelen moeten worden besteld, zijn die kosten voor de inbrenger. Het is mogelijk om een bijdrage in de fooienpot te doen, daarvan kan dan weer klein materiaal aangeschaft worden.
Het Repair Café wil geen concurrent zijn van plaatselijke ondernemers of andere initiatieven. Daarom kun je er niet terecht met vragen over fietsen (die reparaties zijn voor de fietsenhersteller) en over telefoons, computers en tablets (daarvoor zijn de inloopmiddagen van de Computerclub Dalen in de bieb en de Kluis).

Kan het Repair Café nog hulp gebruiken?

Zeker wel! Materialen en gereedschap zijn zeer welkom. De startploeg bestaat uit Jans Gossen, Gert Meyering, Marcel Buys en Knels Laméris. Extra vrijwilligers zijn zeer welkom. Wat nog hoognodig is zijn vrijwilligers die handig zijn met de naaimachine! Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de mail.