Boekentip – Onverlicht van Joris Lentz

Er zijn veel mensen die ‘een boek schrijven’ op hun bucketlist hebben staan. Er zijn echter veel minder mensen die verder komen dan een paar pagina’s met ideeën, iets van een plot of de titel van een boek. In de meeste gevallen komt het boek er nooit. Deze boekentip gaat over een roman van een Dalenaar die er wel kwam: Onverlicht, tegen beter weten in op zoek naar geluk. Geschreven door Joris Lentz.

Waar gaat dit boek over?

Het boek gaat over het leven van John. Waar hij in het begin vooral sociaal onaangepast lijkt te zijn, blijkt al vrij snel dat ‘sociaal onaangepast’ nogal een understatement is. Het duurt dan ook niet lang voordat John zijn eerste moord pleegt. Na het plegen van de moord beseft John dat hij geen last heeft van een zwaar geweten. Het geeft hem juist energie. Met dit besef vervolgt John zijn leven en neemt het boek je mee in zijn verdere avonturen. John vindt een partner, start een gezin en probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden.

In een wereld waar vriendelijkheid en empatisch vermogen wordt gewaardeerd, lijkt Joris Lentz door middel van ‘Onverlicht’ op papier een leven te verkennen waarin deze eigenschappen afwezig zijn. Een legale en veilige manier om zo’n leven te ervaren.

Wat vond ik van dit boek?

Ik heb het boek alweer enige tijd geleden voor het eerst gelezen. Tijdens het schrijven van deze boekentip viel het mij op dat ik mij nog veel gebeurtenissen uit het boek goed kan herinneren. Dit is eerder een compliment voor het boek dan voor mijn geheugen. Ik vond het boeiend om ‘Onverlicht’ te lezen en vind het vooral knap hoe de onaangepaste emoties van John bij mij een gevoel van ongemak opwekten. Al met al erg knap en vlot geschreven.

Ik raad iedereen van harte aan om deze debuutroman van de Dalenaar Joris Lentz te lezen. Niet alleen omdat ik het zelf een interessant boek vond, maar ook omdat ik hoop dat dit debuut een vervolg krijgt.

Gegevens van het boek

Je kunt dit boek bestellen via de website van boekscout.nl

Joriz Lentz – Onverlicht. Tegen beter weten in op zoek naar geluk
2019, 168 pagina’s
Genre: Roman