Boekentip – Om wie je bent

Bij het horen van de naam Aaltje van Zweden dacht ik in eerste instantie vooral aan Jaap van Zweden: Neerlands bekendste violist die inmiddels een megacarrière als dirigent heeft opgebouwd. Dat hij een autistische zoon heeft wist ik niet. Dat hij zo’n sterke vrouw naast zich heeft staan wist ik evenmin. Maar dat werd me bij het lezen van haar boek, Om wie je bent, al op de eerste bladzijde duidelijk.

Waar gaat dit boek over?

Tijdens haar derde zwangerschap heeft Aaltje van Zweden steeds het gevoel dat er iets niet goed is. Als haar zoon Benjamin geboren wordt, wordt dat gevoel nog veel sterker. Hij ziet er niet ontspannen uit, heeft een frons in zijn voorhoofd en een rode huidskleur. Ben belandt in de couveuse en krijgt allerlei onderzoeken, waar niets uitkomt. “De conclusie is dat we niets kunnen vinden en dat uw kindje gezond is”.

Maar het is niet goed, dat voelt Aaltje aan alles. Hij huilt vreselijk veel en fladdert steeds vreemd met zijn armpjes. Hij ontwikkelt zich heel langzaam en het is lastig contact met hem te krijgen. Na talloze onderzoeken volgt pas na 5 jaar eindelijk de diagnose: een stoornis in het autistisch spectrum en een verstandelijke beperking. Eindelijk kunnen ze een gericht plan van aanpak maken om Benjamin te stimuleren in zijn ontwikkeling.

Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Niet alleen moet Aaltje een zware strijd leveren om haar zoon de beste zorg te kunnen bieden, ze moet ook de strijd aan met zichzelf en haar verleden. Over beide zware dobbers schreef ze het boek, Om wie je bent. Het boek volgt ook deze twee verhaallijnen; het ‘nu’, met Aaltjes strijd voor het geluk van Benjamin in het middelpunt, en het ‘toen’, waarin Aaltje haar jeugd onder ogen komt.

Wat vond ik van dit boek?

Ik vond het echt een aanrader, en niet alleen voor mensen met een autistisch kind. De liefde voor Ben en de vechtlust om een zo kansrijk mogelijk bestaan voor hem en andere autistische kinderen te realiseren spatten van de pagina’s en zijn – in ieder geval voor mij – bijzonder inspirerend. Aaltje blijkt een echte tijgermoeder, in de goede zin van het woord: een moeder die je ieder kind gunt.

Want wat een krachtige vrouw is Aaltje van Zweden! Ze doet er werkelijk alles aan om haar zoon een kans te geven op een zo goed mogelijk bestaan. Ze bezoekt talloze artsen, orthopedagogen en zelfs een medium. Niemand schijnt een efficiënte aanpak te hebben. Alles is gericht op het geven van zo weinig mogelijk prikkels. Als ze een Amerikaanse methode ontdekt die ‘joining’ propageert – storende gedragingen niet verbieden maar meedoen door zijn gedrag te spiegelen – besluit ze samen met Jaap naar Amerika af te reizen. De methode, die door Nederlandse autismedeskundigen als onwetenschappelijk en commercieel wordt afgedaan, blijkt voor hen een enorme eyeopener. Aaltje moet daarna vrijwel haar hele dagelijkse leven wijden aan de zorg voor Benjamin. En dat doet ze met een enorme, bewonderenswaardige toewijding.

Mooie fragmentjes uit het boek

“Het leek in eerste instantie een gek idee om je kind door dat joining aan te moedigen in iets waarvan je liever niet hebt dat hij het doet, zoals bijvoorbeeld het fladderen met zijn handjes. Op het kinderdagverblijf moet hij op zijn handjes zitten als hij dat doet. Maar als ze ons uitleggen waarom het toch goed is om met hem mee te fladderen, blijkt het zo logisch: hoe kun je in contact komen met iemand die je verbiedt te doen wat hij het allerliefst doet? Waarom zou diegene dan zijn best doen om jou tegemoet te komen in het contact?”

~
“Nu Benjamin officieel volwassen is, staan wij voor de uitdaging een goede plek voor hem te vinden om zijn leven zo zelfstandig mogelijk voort te zetten. Mijn verstand zegt dat het goed is dat Benjamin uit huis gaat. Ik ben er eerlijk gezegd ook wel aan toe, maar tegelijkertijd kan ik het nog niet.”

Gegevens van het boek

Je kunt dit boek lenen bij de bibliotheek in Dalen:

Aaltje van Zweden – Om wie je bent
2017, 240 pagina’s
Genre: autisme, moederliefde

 

(Heb je ook een mooie boekentip? Stuur hem in via ons nieuwsformulier, het liefst met een mooie foto erbij.)