Boekentip – Lampje

Deze maand een kinderboekentip! Toen ik de titel hoorde – Lampje – dacht ik dat het om een schattig prentenboek ging, voor kinderen van een jaar of 6, 7. Het bleek echter om een vrij dikke pil te gaan, met weliswaar een paar prachtige prenten erin, maar bovenal een magistrale tekst. Het mooiste kinderboek dat ik in jaren voorlas.

Waar gaat Lampje over?

Het boek gaat over Lampje, het dochtertje van de vuurtorenwachter. Elke avond klimt ze naar boven om de vuurtoren aan te steken. Als het op een dag vreselijk stormt en de lucifers blijken op te zijn, verandert haar toch al niet zo fleurige leven volledig. Haar vader wordt verantwoordelijk gehouden voor de scheepsramp die die avond plaatsvindt en Lampje wordt uit huis geplaatst. Ze moet gaan poetsen in het Zwarte Huis van de Admiraal, het huis waarvan gezegd wordt dat er een monster woont.

Wat vond ik van dit boek?

Hoewel het een kinderboek is, werd ik vanaf bladzijde 1 het verhaal ingezogen. Dat kwam door het verhaal, dat ontzettend spannend en verrassend bleek, maar ook – vooral – door de schrijfstijl. Pure poëzie, een lied bijna, met een prachtig ritme. Soms lange, zangerige zinnen vol mooie woorden; soms korte zinnen die de eenvoud en de ruwheid van Lampjes bestaan goed uitdragen.

“Boven hem zweven schaduwen van grote vissen met vinnen als vleugels, en daar: een kudde reuzenkwallen, bijna doorzichtig, bijna er niet, maar toch opeens overal om hem heen.”

Hetzelfde geldt voor de prachtige metaforen die Schaap gebruikt:

  • Een eiland dat nog een beetje vastzit aan het vasteland, als een losse tand aan een draadje, heet een schiereiland.
  • Van het schiereiland naar de wal loopt een smal pad van stenen, onregelmatig als een slecht gebit.
  • Beneden, scheef op de rots in het midden van de baai, ligt een schip. Het hangt ertegenaan als een ziek kind tegen zijn moeder.

Dit sprookjesachtige avontuur is een prachtige inspiratiebron voor iedereen die graag een beetje dapperder wil zijn.

Een paar mooie fragmentjes:

“Hij had niet verwacht dat ze zo hard zou kunnen slaan, hij voelt de klap trillen door zijn hoofd, door zijn hele lichaam en hij valt in het donker van de nacht en hij laat zich maar vallen, hij is zo moe.”
~
“Lampje zou best willen luisteren, maar het lukt niet goed. Ze denkt aan alles door elkaar, aan nu, aan vroeger, aan die twee weken in de klas, jaren geleden, in dat volle benauwde lokaal, waar ze ook niets snapte van wat er gezegd werd en alleen maar zo vreselijk ongerust was. Net als nu. Wanneer mag ze nou naar huis?”

Gegevens van het boek

Je kunt dit mooie kinderboek lenen bij de bieb in Dalen:

Annet Schaap – Lampje
2017, 324 pagina’s
Genre: kinderboek

 

(Heb je ook een mooie boekentip? Stuur hem in via ons nieuwsformulier, het liefst met een mooie foto erbij.)