De Melkhut

Op de hoek van de Galgaten en de Achterkamp staat een prachtige boerderij en er tegenover staat de Melkhut waarin Hendri en Laura vlees en melk verkopen. Ze vertellen enthousiast over hun ervaringen!

Even voorstellen

Hendri Smits, 38 jaar geleden in Dalen geboren, is melkveehouder en werkt zeven dagen per week met veel plezier op zijn boerderij aan de Galgaten nummer 4 in Dalen. Hij is getrouwd met Laura Smits-Kluitenberg. Zij is 28 jaar geleden in Coevorden geboren, werkt in deeltijd in de gehandicaptenzorg in Hardenberg, werkt ook hard mee op de boerderij en heeft daarnaast nog wat tijd vrijgemaakt om recreatief te volleyballen. Zij hebben twee kinderen, Sophie van 7 jaar en Bram van 4 jaar.

De boerderij

Hun melkveebedrijf telt 90 melkkoeien en ongeveer 50 stuks jongvee. Ze fokken hun jongvee zelf op voor de veehouderij en de vleesverkoop. De Belgische Blauwe kalveren houden ze voor het vlees. Ze hebben een mooie grote stal waarin de koeien vrij kunnen bewegen en beschikken over waterbedden en koeborstel om het comfort binnen de stal zo optimaal mogelijk te maken. De koeien worden gemolken door de melkrobot. De hele zomer lopen de koeien buiten. Hendri heeft altijd op de boerderij gewoond en vorig jaar heeft hij het bedrijf overgenomen van zijn ouders, waar hij hen zeer dankbaar voor is. Zijn ouders zijn verhuisd naar de Emmerweg waar vroeger de grootouders van Hendri woonden. Zijn vader Lambertus is dagelijks te vinden op de boerderij en helpt bij alle voorkomende werkzaamheden.

Ideeën

Toen ze op vakantie waren in Brabant en daar bij een boerderij een ijsje aten en mochten rondkijken op het bedrijf, zagen ze hoe middels automaten vlees verkocht werd. Ze vonden dit een geweldig idee en hebben toen ze thuis kwamen een plan gemaakt om dat ook op hun boerderij mogelijk te maken. De opa van Hendri had in 1963 een melkhut gebouwd, waar hij de koeien melkte. Deze hut staat tegenover hun huidige boerderij en werd niet meer gebruikt. Al pratende kwamen ze erop om deze oude hut een nieuwe bestemming te geven. Laura’s vader, die wekelijks te vinden is op de boerderij, werd betrokken bij dit project. Hij wilde de melkhut wel opknappen en in zijn eigen tempo bouwde hij het huidige mooie gebouwtje. Hendri en Laura zijn erg blij met zijn hulp en zijn inbreng. Waar vroeger de koeien werden gemolken, staan nu de automaten waaruit vlees en melk kan worden gehaald.

Uitgangspunten

De filosofie van Hendri en Laura is dat ze open willen zijn in wat ze doen en hoe ze dat doen, dat hun boerderij toegankelijk moet zijn voor anderen en dat het fijn is als de afstand van producent naar consument zo kort mogelijk is. Ze zorgen goed voor hun dieren, geven ze alle tijd om volwassen te worden en laten de dieren zoveel mogelijk hun natuurlijk gedrag vertonen. Enkele maanden geleden was het zover dat de Melkhut geopend werd. Ze verkopen melk (rauwe melk) uit de melktap en vlees uit de automaat. Natuurlijk wordt de melk gekoeld en het vlees bevroren bewaard in de automaat en het betalen gebeurt met de bankpas. Op deze manier kunnen de klanten zichzelf redden en hoeft er niemand in de winkel te staan.

Producten

De rauwe melk kan zo gedronken worden, maar natuurlijk kunnen mensen de melk ook verhitten voor gebruik (pasteuriseren). De kwaliteitseisen voor de melk en het vlees liggen zeer hoog en Hendri en Laura zorgen ervoor dat het er piekfijn uitziet en dat aan alle eisen die gesteld worden, voldaan wordt. Alle certificaten die ze moeten hebben om hun producten te mogen aanbieden hebben ze natuurlijk behaald. De koeien worden geslacht door slager Hof in Hardenberg. Naast de melkhut is parkeergelegenheid en de hele dag door zie je mensen even de hut binnengaan om wat te kopen.

Erf

Op het open erf lopen enkele varkens. Dat zijn Bonte Bentheimers. Daarnaast hebben ze kippen lopen die zeer mak zijn en die lekkere eitjes leggen. Laura en Hendri maken al plannen om naast rauwe melk en rundvlees ook varkensvlees en eieren te verkopen. Misschien verkopen ze volgend jaar ook wel kaas en ijs!
Vanaf 10 uur ’s morgens tot 20 uur ’s avonds is de melkhut geopend. Als er eventueel een storing is of mensen moeten geholpen worden, kunnen ze altijd bellen naar Laura (06-57582764) of Hendri (06-46134476) en dan worden ze zo gauw mogelijk geholpen, maar soms zie je Laura of Hendri al lopen op het erf en dan willen ze je ook graag helpen.

Tevreden

Hendri en Laura zijn tevreden over hoe het nu loopt met hun Melkhut. Ze krijgen geregeld aanloop en vooral kinderen vinden het erg leuk om op de boerderij te kijken. De verkoop van melk en vlees gaat goed en de verwachtingen die ze hadden, komen uit. Ze stralen in alles uit wat ze zijn: ondernemend, enthousiast, open en eerlijk!