Laden Agenda-items

« Alle Agenda-items

  • Dit agenda is voorbij.

Aardgasvrij Dalen stap dichterbij

01-06-2023, 19:30-22:00

Foto gasfornuis

Inwoners uit het dorp Dalen kunnen vanaf nu subsidie aanvragen om van  het aardgas af te gaan. Het dorp doet mee aan een landelijke pilot en  heeft daar geld voor ontvangen van het Rijk. In totaal is er € 3.443.122,- beschikbaar. Op donderdag 1 juni organiseert de werkgroep Duurzaam  Dalen een informatiebijeenkomst voor inwoners van Dalen.

Wethouder Jeroen Huizing: “We willen en moeten in de toekomst minder  afhankelijk zijn van aardgas, energie besparen en minder CO2 uitstoten. Daarom  moeten in 2050 alle woningen en gebouwen in Nederland van het aardgas af zijn.  Met het geld dat we voor Aardgasvrij Dalen hebben gekregen, kunnen we flinke stappen zetten. Voorwaarde is wel dat inwoners er zelf aan toe zijn om aan de  slag te gaan. Dat kan nu direct zijn of bijvoorbeeld op het moment dat er een  nieuwe cv-ketel moet komen of als inwoners hun huis gaan verbouwen. Met het  geld dat we van het Rijk krijgen kunnen we inwoners stimuleren om te kiezen  voor bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp of goede isolatie. Het is mooi dat  we nu samen met de werkgroep Duurzaam Dalen en met de andere inwoners concrete stappen kunnen zetten.”

Van het aardgas af 

Het subsidiegeld is bedoeld om de inwoners van Dalen aan te moedigen  maatregelen te treffen om van het aardgas af te komen. Dit kan bijvoorbeeld  door bewust te worden van het energiegebruik, woningen goed te isoleren en warmtepompen te plaatsen. Ook kleinschalige gezamenlijke warmteoplossingen, zoals een collectieve warmtepomp is mogelijk. Het gebruik van  groen gas of groene waterstof ter vervanging van aardgas is vooral voor bepaalde  woningen ook één van de mogelijke oplossingen.

Informatieavond en inloopochtend 

Op donderdag 1 juni organiseert de werkgroep Aardgasvrij Dalen een informatieavond. De deuren van MFC De Spinde in Dalen zijn geopend van 19.00  tot 22.00 uur. Alle belangstellende Dalenaren zijn welkom.

Folkert Sinnema, voorzitter van de werkgroep Aardgasvrij Dalen opent het programma om 19.30  uur. Tijdens deze avond reikt wethouder Jeroen Huizing van de gemeente  Coevorden een prijs uit die symbolisch staat voor de eerste aanvraag. Deze  stimuleringsprijs is bedoeld om de Dalenaren aan te moedigen mee te doen  met het project. Aanmelden voor deze bijeenkomst is gewenst. Dit kan via deze link naar  info@aardgasvrijdalen.nl

Degenen die na de informatieavond nog vragen hebben, kunnen ook op vrijdag 2  juni terecht in MFC de Spinde. Hier is de gelegenheid om individuele en  praktische vragen te stellen aan leden van de werkgroep Aardgasvrij Dalen. Logo Aardgasvrij Dalen

Gegevens

Datum:
01-06-2023
Tijd:
19:30-22:00
Agenda Categorie: